Nieuws

Bedrijfsnieuws

Helft Nederlandse zorginstellingen heeft last van DDoS-ransomware aanvallen

Portret van de auteur


Helft Nederlandse zorginstellingen heeft last van DDoS-ransomware aanvallen
1

Advertentie

Uit een onderzoek verricht door SOTI blijkt dat 52% van alle Nederlandse zorginstellingen last hebben van DDoS-ransomware aanvallen. Verder kwam naar voren dat 78% van de deelnemers vindt dat men moet investeren in betere technologie, en dat 97% van de organisaties overweegt om AI in de zorg te integreren of dit al heeft gedaan. Dit kwam uit een rapport van SOTI, *Digitalisering in de Gezondheidszorg; Groei of Stagnatie?*. SOTI is een Canadees bedrijf dat software biedt voor bedrijven om hun mobiele apparaten en IoT-oplossingen mee te beheren.

Het kernprobleem komt erop neer dat zorginstellingen met verouderde apparaten en oplossingen werken, waardoor ze meer vatbaar zijn voor externe dreigingen en niet goed geschikt zijn voor remote support, zoals andere organisaties. Om een idee te geven, een medewerker bij een zorginstelling is gemiddeld 3,9 uur per week kwijt aan storingen, en een derde zelfs 5 uur. Dat is vijf uur die niet aan de zorgverlening wordt besteed. Andere landen doen het slechter, zoals Duitsland, Canada en Frankrijk, die respectievelijk 81%, 77% en 73% scoren in gehinderd worden door oude technologie.

De groeiende digitalisering zorgt meteen ook voor een ander probleem: hoe zorg je ervoor dat patiëntdata veilig blijft? Slechts 15% van de medewerkers in zorginstellingen zag dat als hun grootste zorg. Toch heeft meer dan de helft een datalek meegemaakt of een medewerker gehad die bewust data lekte. Het gebruik van consumentensystemen zoals WhatsApp helpt natuurlijk niet, zeker niet als daar patiëntgegevens in gedeeld worden. De verouderde systemen die de zorgaanbieders zelf gebruiken, maken ze gevoelig voor ransomware-aanvallen en datalekken.

Het gebruik van systemen waarmee er robuustere oplossingen zijn voor databeheer en goede koppeling met zorginstelling eigen systemen, kan echter een verschil maken. SOTI biedt zelf ook zo'n systeem aan, SOTI One Platform. Hoe dan ook is het duidelijk dat er nog wat te verbeteren valt qua IT-systemen in de gezondheidszorg. De combinatie van verdere digitalisering, de komst van AI-systemen, druk op de zorg zelf en weinig personeel maakt dit natuurlijk ook een behoorlijke uitdaging voor zorgaanbieders.

Je kan het rapport hier downloaden.