Review

Browsers en internet

Hoe het piepkleine Tuvalu jaarlijks miljoenen euro’s verdient aan zijn .tv-domein

Portret van de auteur


Advertentie

Eén van de kleinste en meest afgelegen landen ter wereld verdient miljoenen euro’s per jaar aan hobbyisten en bedrijven die de portemonnee trekken voor een .tv-website. De domeinhandel is door de jaren heen steeds waardevoller geworden voor het paradijselijke Tuvalu. Zorgeloos rentenieren doen de regering en bevolking echter niet, want het eiland heeft maar weinig andere inkomstenbronnen en vecht tegen een stijgende zeespiegel.  


Maak kennis met Tuvalu, één van de kleinste landen ter wereld en een stipje op de wereldkaart ten oosten van Australië. Op negen eilandjes, samen zo’n 26 vierkante kilometer groot, wonen circa twaalfduizend mensen. Er is een kleine haven voor vracht- en cruiseschepen en een nog kleiner vliegveld. Toerisme levert de nodige dollars op, net als visserijvergunningen. Lucratief zijn de inkomsten die Tuvalu al tientallen jaren haalt uit zijn toplevel-domein .tv, waar we in dit artikel op focussen. De domeinhandel is goed voor zo’n tien procent van het bruto binnenlands product (BBP) van Tuvalu.

Wie denkt dat het Tuvalu voor de wind gaat, heeft het echter mis. De Verenigde Naties bestempelen de eilandstaat als een Least Developed Country, oftewel een slecht ontwikkeld land. Tuvalu heeft nauwelijks serieuze inkomstenbronnen en is grotendeels afhankelijk van financiële hulp van buurlanden als Australië en Nieuw-Zeeland en organisaties als de Wereldbank. Die financiële hulp wordt steeds belangrijker, want door de stijgende zeespiegel en toenemende erosie komen de Tuvalu-eilanden steeds vaker en voor een steeds groter deel onder water te staan. Buurlanden helpen Tuvalu daarom met het opspuiten van nieuw, hoger land en denken mee over andere maatregelen als het bouwen van drijvende eilanden.

Bronnen en meer links REACTIES (2)