Nieuws

Bedrijfsnieuws

Qualcomm wil mogelijk verlieslijdend Intel overnemen

Portret van de auteur


Qualcomm wil mogelijk verlieslijdend Intel overnemen
4

Advertentie

Dat het niet best gaat met Intel is al enige tijd overduidelijk. De aandelen van het bedrijf hebben sinds begin dit jaar maar liefst 57% van hun waarde verloren. Hiermee heeft het bedrijf een beurswaarde over van iets meer dan 80 miljard euro, waarmee het ruim drie keer minder waard is dan in de hoogtijdagen van de dotcombubbel of de periode vlak voor en na de covid-pandemie. 


Door de lage waarde van het bedrijf is het logisch dat investeerders en andere bedrijven kijken naar mogelijke overnames van bedrijfsonderdelen, onderzoekslocaties, of fabriekslocaties. Qualcomm zou echter zelfs interesse hebben om Intel in zijn geheel over te nemen. Qualcomm heeft dit jaar zijn intrede gedaan op de computermarkt, waar Intel vele jaren heer en meester is geweest en ook nu nog het grootste marktaandeel in heeft. Waar Qualcomm echter nog minder marktaandeel of ervaring in heeft, is de datacentra en chipproductie kant. Met een acquisitie zou Qualcomm hier ook direct een gigantische speler in zijn.

Qua financiering zou het niet eenvoudig zijn voor Qualcomm om Intel over te nemen, aangezien het bedrijf ongeveer twee keer zoveel waard is op dit moment. Het bedrijf zou wel ruim 10 miljard euro in reserve hebben, maar dat is bij lange na niet genoeg om Intel over te nemen. Naast de financiering is het ook goed mogelijk dat verschillende regelgevers hier een stokje voor zouden steken. De marktpositie van beide bedrijven is al zeer sterk in verschillende markten en een overname zou dit in bepaalde markten nog flink versterken. Als regelgevers hiermee akkoord zouden gaan, zouden er waarschijnlijk behoorlijk wat onderdelen moeten worden afgestoten. Een vergelijkbaar probleem met de recente poging tot overname van Arm door Nvidia. Die deal strandde uiteindelijk door de vele bezwaren van verschillende regelgevers. 

Intel zal in de aankomende weken nieuwe processors voor zowel consumenten als datacentra aankondigen. Afhankelijk van de nieuwe chips zou het tij voor Intel weer kunnen keren. In combinatie met de huidige bezuinigingsmaatregelen kan Intel mogelijk weer winstgevend worden, wat de aandelenprijs behoorlijk zal stuwen, waarmee enige overname nog een stuk lastiger wordt. Mocht de nieuwe generatie echter een fiasco worden, dan zal een overname of het afstoten van meer bedrijfsonderdelen redelijk aannemelijk worden.