Nieuws

Economie

Brancheorganisatie FIAR wil dat circulariteitsbijdrage ingevoerd wordt om circulaire economie te bevorderen

Portret van de auteur


Brancheorganisatie FIAR wil dat circulariteitsbijdrage ingevoerd wordt om circulaire economie te bevorderen
3

Advertentie

Tijdens het FIAR Congres 2024 werd deze wens uitgesproken door de organisatie. Het doel is om de circulaire economie te bevorderen en milieuschade te minimaliseren. De bijdrage zou op alle producten buiten voedsel moeten komen. Dit zou een extra heffing zijn die door consumenten betaald zou worden. De opbrengsten moeten ingezet worden om circulaire initiatieven te steunen via een op te zetten fonds. Een bijkomend voordeel zou zijn dat consumenten bewuster worden van de milieu-impact van hun aankopen. Dit moet bereikt worden door deze extra bijdrage duidelijk weer te geven bij aankoop van producten.

Om het tij van de klimaatcrisis te keren is het belangrijk een omslag te maken naar een (grotendeels) circulaire economie. In een circulaire economie wordt zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycled. Dit kan zorgen voor minder milieubelasting en maakt het nieuw winnen van materialen deels overbodig. Een bijkomend voordeel voor Europa is dat het hierdoor minder afhankelijk kan worden van landen met veel natuurlijke grondstoffen, zoals Rusland en China. Met name voor zeldzame aardmetalen is deze afhankelijkheid groot.


Op dit moment lijkt er echter nog weinig schot in de zaak te zitten. Er zijn verscheidene bedrijven die hun eigen concepten en modellen proberen op te zetten, maar deze zijn vaak economisch niet heel competitief. Het gebruik van de huidige bestaande toeleveringsketens en nieuw gewonnen materialen is meestal goedkoper. Een nieuwe bijdrage/heffing op producten zou dit verschil in prijs gelijker kunnen trekken door de recyclebaarheid en belasting op het milieu mee te rekenen in de prijs. In de EU zijn er al regels waarbij bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot. Vanaf 2027 moet dit ook gaan gelden voor brandstoffen en energie voor huishoudens, wat doorberekend zal worden naar consumenten. Alleen CO2-uitstoot verminderen is echter niet voldoende om de aarde voldoende te ontzien van schade door menselijke bedrijvigheid. 

Vandaar dat de FIAR dus ook pleit voor deze circulariteitsbijdrage. De bijdrage moet in een fonds gestoken worden wat vervolgens steun levert aan start-ups en innovaties die een circulaire doelstelling hebben. In een circulaire economie worden producten langer gebruikt, meer gerepareerd en uiteindelijk, als het niet anders kan, gerecycled. Het doel is om tegen 2050 geen nieuwe grondstoffen meer te hoeven delven. Het initiatief lijkt enigszins op de zichtbare verwijderingsbijdrage die de elektronicasector vroeger had. Buiten de voordelen voor het milieu kan dit ook voor meer innovatie op dit gebied zorgen binnen Nederland, wat de economie ten goede kan komen.