Advertentie
Onderzoekers hebben de aarde gesimuleerd in een supercomputer en een geschatte datum gevonden waarop de aarde niet meer bewoonbaar zal zijn voor de mensheid. Hoewel de huidige scenario’s over klimaatverandering vooral gaan over het feit dat de mensheid niet kan doorgaan zoals in het verleden, kan de aarde nog steeds enige tijd bewoonbaar blijven voor de mensheid en andere zoogdieren.
Het model dat de onderzoekers hebben berekend, plaatst dat punt echter ver in de toekomst. De onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben berekend dat dit pas over 250 miljoen jaar zal gebeuren, voornamelijk door hitte, extreme vulkanische activiteit en de vorming van een extreem heet supercontinent. De onderzoekers noemen dit "Pangea Ultima", en door de grootte van dit continent kunnen de temperaturen overdag oplopen tot wel 70 graden Celsius. Dit komt door een combinatie van een fellere zon, hogere CO₂-niveaus en de invloed van landoppervlakte op temperatuurstijgingen. Dit zou leiden tot een massaal uitstervingsgebeurtenis, waardoor de mensheid zou verdwijnen.
Omdat wij zoogdieren zijn, kunnen we goed omgaan met kou, maar veel minder met extreme hitte. In de loop van de tijd konden zoogdieren zich via evolutie aanpassen aan veranderende klimaten, maar in de toekomst zou dit niet meer houdbaar zijn. Volgens Dr. Alexander Farnsworth, hoofdonderzoeker, zouden mensen nu al last hebben van langere periodes met temperaturen tussen de 40 en 50 graden—laat staan 70 graden. Ook de verhoogde vulkanische activiteit zou zorgen voor een nog drastischer klimaatverandering.
De onderzoekers benadrukken echter dat we onze huidige klimaatcrisis ook serieus moeten aanpakken.
"Ondanks dat het nog 250 miljoen jaar duurt voordat de aarde onbewoonbaar wordt, hebben extreme hittegolven nu al grote effecten op de menselijke gezondheid. Het blijft daarom essentieel om te streven naar net-zero emissies," aldus Dr. Eunice Lo, co-auteur van het onderzoek.
Daarnaast laat dit onderzoek zien dat de verdeling van landmassa’s op de planeet een belangrijke rol speelt in klimaatverandering.