Advertentie
Veel grote bedrijven, waaronder Google, Meta en Amazon, en ook het Duitse Siemens, hebben een intentieverklaring ondertekend om de wereldwijde nucleaire energiecapaciteit tegen 2050 te verdrievoudigen. Dit initiatief is afkomstig van de World Nuclear Association en is ingegeven door de toenemende vraag naar energie, vooral vanuit de technologie-, energie- en industriële sectoren. De ondertekenaars benadrukken dat kernenergie een belangrijke rol speelt in het garanderen van een stabiele, CO₂-vrije energievoorziening.
Met de groeiende wereldeconomie neemt de vraag naar elektriciteit sterk toe, ondanks inspanningen om processen energie-efficiënter te maken. De verklaring stelt dat een betrouwbare infrastructuur noodzakelijk is om de energievoorziening veilig te stellen. Momenteel leveren ongeveer 440 kernreactoren wereldwijd zo’n negen procent van de elektriciteit. Kernenergie wordt gezien als onmisbaar voor industriële processen, waterstofproductie, verwarming en de ontwikkeling van synthetische brandstoffen.
Datacenters vragen zelf ook veel energie en hebben daarom baat bij een betrouwbare energievoorziening. Bedrijven zoals Amazon, Google en Microsoft zoeken al directe verbindingen met kerncentrales in de VS. Dit initiatief sluit aan bij eerdere toezeggingen van 20 regeringsleiders, die tijdens de VN-klimaatconferentie COP28 afspraken maakten om de nucleaire capaciteit drastisch uit te breiden.
Het doel is uiteraard om de opwarming van de aarde te beperken en de stijging van de temperatuur onder 1,5 graden Celsius te houden. Tegelijkertijd moet ook worden benadrukt dat kernenergie veilig, duurzaam en verantwoord moet worden toegepast. De risico’s van kernenergie, zoals de rampen in Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011), blijven een belangrijk aandachtspunt.