Advertentie
Digitale veiligheid heeft geen prioriteit bij ons huidige kabinet, terwijl de realiteit heel anders is. “Het feit dat deze termen niet worden aangekaart, staat in schril contrast met het aantal cyberaanvallen en -dreigingen waar Nederland vrijwel dagelijks mee te maken krijgt,” aldus Dick Hoogendoorn, Chief Technical Officer bij Legian Nederland. Legian is een onafhankelijke ICT-kennispartner met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van ICT-infrastructuur, cloud, cybersecurity en business en IT alignment. Het bedrijf heeft de Miljoenennota geanalyseerd op termen gerelateerd aan cybersecurity, en dat was namelijk nul keer. Dit terwijl onze huidige premier vroeger bij het Nationaal Coördinatiecentrum Terrorismebestrijding en Veiligheid was.
Dat digitale ontwikkelingen snel gaan, daar zal niemand van opkijken. Echter, hierdoor neemt de complexiteit van de systemen toe, en ook de kwetsbaarheid ervan. We hebben het niet alleen over kwaadwillende partijen die burgers willen misleiden of systemen willen platleggen, maar ook over de weerbaarheid. Zo wist het beveiligingsbedrijf CrowdStrike afgelopen jaar bijna de hele wereld plat te leggen door een typfout in de code. Daarnaast heeft onze eigen defensie een grote netwerkstoring gehad in een systeem dat niet platgelegd kon worden, wat ook uren vertraging veroorzaakte voor vliegreizigers op Eindhoven Airport. Dit waren weliswaar twee storingen, maar het laat zien hoe een grote netwerkstoring het hele land kan platleggen.
Cybersecurity moet echt een prioriteit worden van de Nederlandse overheid, of het nu gaat om vitale infrastructuur of het beschermen van haar burgers tegen desinformatie. Daar moet in geïnvesteerd worden. Het kabinet kan denken aan investeringen in wetenschappelijk onderzoek en opsporing, maar ook aan het vergroten van bewustzijn door voorlichting en educatie. Ook kunnen ze denken aan concrete richtlijnen en wetgeving – bijvoorbeeld een Cyberbeveiligingswet – rondom cybersecurity, vertelde Hoogendoorn.
De gemiddelde TechnologyInsider-lezer is zich zeker bewust van de risico's die je loopt via de digitale snelweg, maar dat geldt niet voor iedereen. Niet iedereen ziet dat een website malafide is, is zich bewust van e-mail phishing, of installeert een goede virusscanner. Uiteraard is het de taak van de burger zelf om zijn of haar zaken op orde te hebben, maar de overheid kan hier altijd extra aan herinneren en helpen om zich beter bewust te zijn van de risico's die men loopt. En vooral investeren in onze eigen infrastructuur zodat deze beschermd is, of dat nu de computersystemen zijn die infrastructuur beheren, of betere beveiliging van DigiD.