Advertentie
Oled-schermen staan bekend om hun kleurrijke weergave, goede zwartwaarden en snelle reactietijd. Ondanks deze voordelen hebben oled-schermen vaak last van inbranden, al is dit probleem de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. LG beweert nu het laatste grote probleem met oled-schermen te hebben opgelost: de blauwe pixel. Blauw, een van de drie kleurenpixels in een oled-scherm, is minder efficiënt en heeft een kortere levensduur dan de rode en groene pixels. LG heeft een oplossing gevonden door gebruik te maken van tandem oleds, gecombineerd met blauw fosforescerend en fluorescerend materiaal. Hierdoor gaan de blauwe pixels langer mee en zijn ze efficiënter.
LG was een van de eerste fabrikanten die in 2012 een oled-tv op de markt bracht. Met hun hoge beeldkwaliteit en lage latency kregen deze schermen veel aandacht. Echter, ze waren niet perfect; inbranden trad op wanneer statische objecten, zoals een Windows-taakbalk, nieuwstickers of omroeplogo’s, langdurig op het scherm bleven staan. Dit kon na verloop van tijd een soort spookbeeld achterlaten. Hoewel er nu slimmere oplossingen zijn om dit te voorkomen, ligt de kern van het probleem bij de blauwe pixel en hoe deze licht uitstraalt ten opzichte van de andere pixels. OLED-pixels maken gebruik van organisch materiaal om licht te genereren, waardoor ze geen backlight nodig hebben zoals LCD-schermen. Dit organische materiaal genereert licht via fosforisatie of fluorescentie. Rode en groene pixels gebruiken over het algemeen fosforisatie, terwijl blauwe pixels fluorescentie gebruiken. Omdat blauwe pixels meer stroom nodig hebben om even fel te zijn als hun rode en groene tegenhangers, verbruiken ze meer energie en slijten ze sneller, wat ook inbranden kan veroorzaken.
LG’s “Dream OLED” vangt dit probleem op door gebruik te maken van een twee-lagen tandemstructuur, waarbij twee lagen van oled-lichtemitterende elementen worden gestapeld. Dit ontwerp gebruikt zowel fluorescerend als fosforescerend materiaal om blauw licht te genereren. LG verwacht dat Dream OLED ongeveer 10 tot 20% efficiënter is dan reguliere oled-schermen. Hierdoor wordt de pixelbelasting verlicht en gaan de blauwe pixels langer mee. Het Amerikaanse Universal Display Corporation zal het blauwe fosforescerende materiaal leveren.
Tandem oled-technologie klinkt misschien bekend, aangezien Apple een vergelijkbaar concept heeft geïntroduceerd voor hun 2024 iPad Pro’s. Apple gebruikt ook twee lagen oled, wat de helderheid en levensduur verbetert, maar dit pakt niet direct het probleem van de blauwe pixels aan. Als LG gelijk heeft, zullen meerdere fabrikanten van mobiele apparatuur waarschijnlijk overstappen naar Dream oled vanwege de batterijvoordelen. Wanneer kun je zo’n scherm verwachten voor je nieuwe smartphone, tv of monitor? Dit kan nog even duren; LG verwacht ongeveer een jaar nodig te hebben om met massaproductie te beginnen. Voordat je daadwerkelijk zo’n scherm kunt kopen, gaat er waarschijnlijk nog een tot twee jaar overheen.