Nieuws

Technologie

's Werelds eerste 3D-geprinte hotel in aanbouw in Texas — 43 kamers en 18 huizen gebouwd met een industriële 3D-printer

Portret van de auteur


's Werelds eerste 3D-geprinte hotel in aanbouw in Texas — 43 kamers en 18 huizen gebouwd met een industriële 3D-printer
5

Advertentie

El Cosmico, een hotel en kampeerterrein in Texas bouwt momenteel woonunits met behulp van een gigantische 3D-printer. Deze modellen vormen de basis van een uitbreiding van 40 hectare, inclusief 43 kamers en 18 woningen, die allemaal worden gebouwd met ICON's Vulcan 3D-printer.

 Hoewel er al meerdere gebouwen zijn gerealiseerd met 3D-printtechnieken, meldt Reuters dat deze constructies de eersten zouden zijn die worden toegepast in de horeca.

"De meeste hotels bestaan uit vier muren en vaak bouw je hetzelfde type unit keer op keer," vertelde El Cosmico-eigenaar Liz Lambert aan Reuters. "Ik heb nog nooit kunnen bouwen met zo weinig beperkingen en zoveel vrijheid. Met de krommingen, koepels en parabolen is het een waanzinnige manier van bouwen."

De veelzijdigheid van de Vulcan heeft El Cosmico in staat gesteld om gebogen en afgeronde lijnen te gebruiken in het ontwerp — iets wat veel tijd en middelen zou kosten met traditionele bouwtechnieken. ICON CEO Jason Ballard vertelde aan Reuters dat 3D-printen hen veel meer ruimte geeft om te experimenteren met organische vormen en structuren, wat resulteert in een unieke indeling van het hotel met afgeronde kamers, gebogen muren en zelfs golvende gangen.

De 3D-printtechnologie heeft een lange weg afgelegd sinds de jaren '80. Vandaag de dag kunnen we metalen onderdelen printen in de ruimte aan boord van het internationale ruimtestation ISS, microscopisch kleine onderdelen creëren met een chip-gebaseerde 3D-printer zonder bewegende delen, en alles daartussenin printen met de vele verschillende soorten 3D-printers die nu beschikbaar zijn.


Naast het creëren van unieke structuren, blinken 3D-printers ook uit in prototyping, waar ontwerpers geen uren hoeven te besteden aan het bouwen en aanpassen van hun ontwerpen.

Ze zijn ook handig voor kleinschalige productie, zoals wanneer je een vervangend onderdeel nodig hebt voor een klassieke auto die al tientallen jaren niet meer in productie is.

Hoewel 3D-printen nieuwe mogelijkheden biedt voor zowel makers als bouwers, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee.
Charles Darwin University-docent Milad Bazli vertelde Reuters bijvoorbeeld dat 3D-geprinte constructies sommige banen voor vaklieden zouden kunnen verdringen. Desondanks zijn er nog steeds mensen nodig om de gigantische 3D-printers te bedienen, de voortgang te bewaken en eventuele storingen op te lossen. Aan het eind van het proces zijn het vaak nog de handelingen van mensen die een 3D-geprint stuk — of het nu een klein figuurtje van hars is of een betonconstructie — afwerken tot een compleet, afgewerkt product.