Nieuws

De Subaru-telescoop op Mauna Kea in Hawaii krijgt een nieuw instrument met inspiratie uit het insectenrijk

Portret van de auteur


De Subaru-telescoop op Mauna Kea in Hawaii krijgt een nieuw instrument met inspiratie uit het insectenrijk
0

Advertentie

De Subaru-telescoop is slechts een van twaalf verschillende faciliteiten op de hoogste berg van Hawaii. De Japanse telescoop is ook niet de nieuwste, maar krijgt nu wel een zeer interessante upgrade. De telescoop wordt namelijk uitgerust met een nieuw instrument, dat erg lijkt op een facetoog zoals veel insecten hebben.

Dergelijke samengestelde ogen stellen insecten in staat om zeer exact meerdere objecten in de gaten te houden en snelheden goed in te schatten. Ook is het gezichtsveld ontzettend breed. Het nadeel is dat de totale resolutie wel lijdt onder een dergelijk ontwerp. Het ‘facetoog’ moet de Subaru-telescoop in staat stellen om ongeveer 2400 objecten in de ruimte tegelijkertijd in de gaten te houden. Daarnaast kunnen die objecten ook tegelijkertijd spectroscopisch onderzocht worden, waarmee sterrenkundigen hopen verschillende vragen over het heelal te kunnen beantwoorden.

Het belangrijkste vraagstuk wat de onderzoekers hopen te beantwoorden gaat over de formatie en evolutie van sterrenstelsels. Om dit te kunnen doen worden verschillende instrumenten toegevoegd aan de Subaru-telescoop. De belangrijkste is de zogenaamde ‘Prime Focus Spectograph’, waarmee zichtbaar licht en nabij-infrarood licht geobserveerd kan worden van verre lichtbronnen in het universum. Dit licht wordt vervolgens in verschillende glasvezels opgevangen; 2394 om onderzoek mee te doen en 96 om fouten te corrigeren. De onderzoeks-glasvezels kunnen individueel worden bewogen om te focussen op een specifiek object wat wordt geobserveerd.

Nadat het licht de glasvezels binnengaat wordt deze naar een soort lens of raam gebracht met verschillende ‘gekleurde’ vlakken die enkel specifieke lichtfrequenties doorlaten. Hierdoor kunnen de vier identieke spectrografen zeer exacte pieken in het binnenkomende licht waarnemen. Deze spectrografen werken in drie verschillende lichtbanden: blauw, rood, en nabij-infrarood.

In de komende vijf jaar wil het team zo veel mogelijk van de hemel observeren. In 360 observatie-nachten moeten miljoenen sterrenstelsels in kaart worden gebracht, naast honderdduizenden sterren in onze eigen melkweg en ons buursterrenstelsel Andromeda. Voorlopig zullen we nog geen resultaten terugzien, maar de upgrades beloven veel goeds. Met de vorige iteratie van hardware werd vorig jaar nog een samensmelting van twee zeer grote quasars in het vroege universum waargenomen door de Subaru-telescoop. Ook vond de telescoop vorig jaar bewijs dat de Kuipergordel veel groter is dan voorheen werd gedacht.

Bronnen en meer links

Advertentie

REACTIES (0)