Advertentie
Het ontzilten van zeewater is een duur en bedrieglijk moeilijk proces. Dit komt door de energie intensiviteit van het proces, maar ook het noodzakelijke gebruik van relatief dure chemicaliën om boor uit het water te verwijderen.
Water met (teveel) boor is giftig en remt de groei van planten wanneer het gebruikt wordt voor irrigatie. Daarom zijn onderzoekers al enige tijd op zoek naar een oplossing om boor kosteneffectiever en eenvoudiger uit zeewater te verwijderen. Nu lijkt daar een doorbraak in te zijn gevonden, met een relatief goedkope en eenvoudige oplossing in de vorm van koolstofelektroden.
Bij het ontzilten van zeewater wordt over het algemeen gebruikgemaakt van omgekeerde osmose membranen. Deze technologie kan de meeste ongewenste stoffen uit zeewater verwijderen. Boor wordt hierbij echter niet goed uitgefilterd, waardoor het resulterende water niet goed in te zetten is voor irrigatie of als drinkwater.
Volgens de onderzoekers is boor echter relatief eenvoudig uit te filteren door gebruik te maken van met zuur behandelde koolstofelektroden. Door de zuurbehandeling moet er in het koolstofweefsel structuren ontstaan waar negatief geladen booratomen (boraationen) eenvoudig aan binden. Deze boraationen worden aangemaakt doordat de twee elektroden het water splitsen in waterstof en hydroxide-ionen. De hydroxide-ionen binden vervolgens met de booratomen waardoor deze negatief geladen worden. Vervolgens binden deze boraationen zich aan de positieve elektrode waarmee ze uit het water verwijderd zijn.
Een groot voordeel van de technologie is dat deze relatief eenvoudig iets aangepast kan worden zodat ook andere schadelijke stoffen, zoals arseen, verwijderd kunnen worden. De technologie moet daarnaast schaalbaar zijn en relatief energiezuinig. Volgens de onderzoekers zou de methode de kosten van het drinkbaar maken van zeewater met maar liefst 15% verminderen. Een bijkomend voordeel is dat het gebruik van chemicaliën ook aanzienlijk kan worden verminderd. 750 liter water ontzilten kost ongeveer een euro. Elke dag kan er meer dan 100 miljard liter water ontzilt worden, wat dus ongeveer 130 miljoen euro per dag kost. Een 15% besparing zou dus ruim 20 miljoen per dag schelen en ruim 7 miljard op jaarbasis.