Nieuws

Technologie

Solid State-accu’s zouden als eerste kunnen verschijnen in wearables als het aan Samsung ligt

Portret van de auteur


Solid State-accu’s zouden als eerste kunnen verschijnen in wearables als het aan Samsung ligt
1

Advertentie

Zogenaamde solid state-batterijen worden al jaren gepositioneerd als de gedoodverfde opvolger van lithium-ion. Inmiddels zijn er verschillende alternatieven op de markt gekomen, maar nog geen van deze is een solid state batterij. Echter lijkt Samsung hier op de korte termijn verandering in te willen brengen.

Het bedrijf zou namelijk de Galaxy Ring, die aan het einde van dit jaar uit moet komen, willen uitrusten met een solid state batterij. Op zich lijkt dit geen gek apparaat om deze technologie zijn debuut te laten maken. Het grote voordeel van solid state batterijen is namelijk dat ze compleet uit vaste stoffen bestaan. Dit kan in theorie voor hogere energiedichtheid en levensduur zorgen, maar daarvoor moeten nog verschillende obstakels worden geruimd.

Uit onze review bleek dat de huidige galaxy ring al best lang meegaat op een enkele lading.

Wat wel al een sterk voordeel is, is dat deze accu’s in vrijwel elk denkbare vorm kunnen worden verwerkt. Lithium-ion accu’s zijn grotendeels vloeibaar en moeten daarom altijd in een soort zak worden verpakt, dit beperkt de mogelijkheden qua vormgeving sterk. Ondanks de lagere energiedichtheid van huidige solid state batterijen, zouden deze in een irreguliere vorm van een ring veel groter kunnen zijn. Daardoor zou de batterij veel langer mee kunnen gaan op een enkele lading. De energiedichtheid van de eerste generatie zou relatief beperkt zijn met 200 Wh per liter. De tweede generatie zou al 360 Wh per liter moeten bereiken, wat de gemiddelde lithium-ion accu voorbijstreeft.

Hoewel de technologie op zich dus klaar lijkt te zijn om bepaalde rollen te vervullen, kosten solid state accu’s op dit moment ook veel meer. Voor kleine apparaten zoals smart rings zouden deze kosten echter redelijk mee kunnen vallen. De kosten van dergelijke producten komen immers beperkt uit grondstoffen, maar voornamelijk door de moeilijkheid van het produceren van dergelijke kleine apparaten. Wellicht maken vaste batterijen de productie eenvoudiger, wat een deel van de extra kosten opvangt.