Advertentie
Gisteren heeft het Brunel Solar Team haar nieuwe zonneauto, de Nuna 12S, gepresenteerd tijdens de Door Open Space in de NDSM-werf in Amsterdam. Het team, dat bestaat uit elf TU Delft-studenten, strijdt dit jaar weer mee van 13 tot 20 september in Zuid-Afrika tijdens de Sasol Solar Challenge. Het team heeft zowel de aandrijving als de zonnepanelen aangepast zodat de kilometers nog efficiënter afgelegd kunnen worden.
Het grootste verschil in de Nuna 12S met haar voorgangers zit in de motor. Waar bij normale elektromotoren een magneet ring wordt gebruikt, heeft deze motor een magnetische binnen- en buitenring. Hierdoor kan de motor meer vermogen opwekken met dezelfde hoeveelheid energie. Daarnaast is de motor vervaardigd uit een sterk type staal dat ook in de racesport wordt gebruikt, waardoor de motor lichter is dan voorgaande jaren. Ook in de magneten zelf die gebruikt zijn, heeft het team samengewerkt met een magnetenspecialist. Ieder jaar ontwikkelt het team een eigen auto met onder andere een zonnepaneel, een accu en een boordcomputer, maar bij het ontwikkelen van een eigen motor zijn ze in voorgaande jaren steeds tegen problemen aangelopen. Ze zijn dus ook erg trots dat het dit jaar wel is gelukt om een eigen motor te bouwen volgens Willem van Overbeek, Electrical Engineer bij het Brunel Solar Team. Vooral de twee magneetringen zijn erg innovatief, en daarmee hoopt men met de Nuna 12S de titel te winnen in Zuid-Afrika dit najaar.
Naast de innovaties onder het zonnepaneel, heeft de Nuna 12S ook een opvallend design. Zo spelen de kleur Delfts Blauw en de Big Five de hoofdrol in het aanzicht van de auto. Big Five verwijst naar hun mogelijke vijfde titel, of vijfde ring om in Olympische termen te spreken, volgens Cato Kral, teamleider van het Brunel Solar Team. Zo staan de vijf dieren allemaal ook symbool voor een specifieke eigenschap zoals de olifant voor wijsheid en de neushoorn voor veerkracht. Uiteraard staat Delftsblauw voor de TU Delft-achtergrond, zo nemen ze een stukje thuis mee naar Zuid-Afrika.
De race is dit jaar ook anders dan voorgaande jaren, met een vooral extremer format. Ze racen dit jaar van Johannesburg naar Kaapstad en worden geconfronteerd met enorme hoogteverschillen, strenge weersomstandigheden en drukke steden. Ook krijgt het team te maken met etappes waar pas kort van tevoren de route wordt gedeeld, de zogenoemde half-blind of blind stages. Het team met de meeste kilometers na acht dagen wint de race. Ook qua strategische overwegingen is het heel anders: hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk loops rijdt, zonder een tijdstraf te krijgen omdat je te laat binnen was bij de finish. Ook het weer en het feit dat men gewoon op de openbare wegen rijdt, kan de nodige roet in het eten gooien. Maar ze staan er niet helemaal alleen voor: het team wordt gecoacht door oud-Olympisch coach Marc Lammers om een high-performance team te bouwen dat tegen deze omstandigheden is opgewassen. Hij twijfelt er dus niet aan dat ze met hun expertise, ambitie en doorzettingsvermogen een passende strategie zullen vinden om de race te winnen.
De komende drie maanden zal het team de zonneauto door een grondig test- en voorbereidingstraject loodsen op verschillende circuits in Nederland. Het team vertrekt samen met de Nuna 12S in augustus naar Zuid-Afrika. Dit stelt hen in de gelegenheid de route te verkennen en de allerlaatste voorbereidingen te treffen. We wensen het team in ieder geval veel succes met hun zware race dit najaar. Vraag aan de lezer: zouden jullie het leuk vinden als we jullie op de hoogte houden van het nieuws rondom de Nuna 12S en haar team?