Nieuws

Chipproductie en foundry

Ondertussen in Rusland: Ze bouwen hun eerste fotolithografische scanner van 350nm!

Portret van de auteur


Ondertussen in Rusland: Ze bouwen hun eerste fotolithografische scanner van 350nm!
3

Advertentie

Poetins Rusland is natuurlijk druk bezig met allerlei zaken, maar ze willen ook graag een sprong maken in hun eigen halfgeleiderindustrie. High-tech systemen hebben natuurlijk snufjes van chips nodig, maar of dat met dit apparaat gaat lukken, is nog maar de vraag. Rusland heeft namelijk hun eigen fotolithografische scanner gebouwd, die chips kan maken van 350 nm of groter. Dit systeem wordt nu getest in Zelenograd. Nick Farrell van Fudzilla.com vat het mooi samen: "Deze technologie is zo verouderd dat Keith Richards het gebruikte om de eerste chips te maken voor Noah’s Ark."

Eerlijk is eerlijk, deze technologie kan nog prima werken voor chips in auto’s of om stroom te regelen, en mogelijk ook voor militaire doeleinden, maar het is wel technologie die al een goede dertig jaar oud is. Dit is de tijd van Intel’s Pentium MMX, Pentium Pro en de eerste Pentium II-processors in 1995 en 1997. Toen kwam AMD met hun eerste K6-processor in 1997. We weten niet precies onder welke steen deze mensen hebben geleefd, maar Rusland’s Minister van Industrie en Handel was door het dolle heen dat Rusland hun eigen lithography scanner heeft gebouwd.

Ook voor Rusland is deze technologie wat gedateerd. Het 350 nm fabricageproces wordt al lang niet meer gebruikt door hun eigen chipfabrikanten, Angstrem en Mikron, die chips kunnen maken tussen 250 nm en 90 nm. De vraag is dan ook of 350 nm chips nog commercieel interessant zijn. Het zou kunnen dat dit een stap is om naar meer geavanceerde lithography machines toe te werken.

Ruslands halfgeleiderindustrie ontwikkelt zich niet zo snel als het land zelf had gehoopt in 2023. Ze wilden namelijk zelf chips kunnen maken tot 90 nm tegen het einde van het jaar, 28 nm in 2027 en 14 nm nodes in 2030. De kans dat dit gaat gebeuren, is ongeveer even groot als dat de PvdA de volgende verkiezingen wint in Nederland. Wat ook niet helpt, is dat het land geen talent heeft om chips te ontwikkelen, naast het gebrek aan de juiste tools om dat te doen. Daarnaast hebben ze ook geen toegang tot materiaal om chips te maken met moderne technologieën. Russische bedrijven kunnen geen licenties kopen voor geavanceerde CPU-cores of chipdesigns, dus kunnen ze niet eens de technologieën kopen om geavanceerde chips mee te bouwen. Uiteraard speelt de speciale militaire operatie die Rusland nu uitvoert in Oekraïne hier ook een rol in.

Maar ach, je moet ergens beginnen, toch? Misschien kunnen ze Keith Richards nog om advies vragen.