Nieuws

Hardeschijven ssds

Western Digital test SMR-gebaseerde harde schijven van 32 TB

Portret van de auteur


Western Digital test SMR-gebaseerde harde schijven van 32 TB
0

Advertentie

Tijdens de Olympische spelen laat ook Western Digital zich van zijn meest competitieve kant zien in zijn strijd met eeuwige rivaal Seagate. Kort nadat laatstgenoemde zijn HAMR-gebaseerde Mozaic 3+ hdd-platform aankondigde, komt Western Digital met zijn eerste 32TB-hdd’s. De fabrikant heeft een aantal testexemplaren naar klanten gestuurd om de prestaties te evalueren.

Het betreft nieuwe UltraSMR-harde schijven van 32 TB voor de zakelijke markt, gebaseerd op shingled magnetic recording (SMR). Deze technologie is ontworpen om de opslagdichtheid te verhogen door magnetische sporen lichtjes te laten overlappen om digitale bits op te slaan. Dat is geen overbodige luxe. In vergelijking met traditionele PMR (perpendicular magnetic recording) kunnen SMR-disks problemen ondervinden op het gebied van prestaties en betrouwbaarheid. In 2020 kreeg WD nog kritiek omdat het SMR-schijven verkocht zonder klanten te informeren over de kostenbesparende maatregel.

De nieuwe 32TB-schijven bevatten een aantal nieuwe opslagtechnologieën van WD, zoals energy-assisted magnetic recording  (EAMR). Deze techniek maakt gebruik van een laserdiode om snel een kleine plek op de magnetische schijf te verhitten. Dit heeft als doel een aanzienlijke toename in oppervlaktedichtheid te bieden met behoud van de betrouwbaarheid van gegevensopslag. Het is vergelijkbaar met heat-assisted magnetic recording (HAMR) van Seagate. WD's 32TB-hdd bevat ook de flash-gebaseerde OptiNAND-technologie, een eigen foutcorrectietechnologie. Net als de vorige UltraSMR-schijven vereist deze nieuwe variant extra beheer in vergelijking met niet-SMR-schijven van andere fabrikanten.

WD richt zich met deze nieuwe reeks op klanten die zijn hdd's al gebruiken en biedt een geadverteerde capaciteitstoename van 20 procent ten opzichte van andere SMR-implementaties. Volgens ceo David Goeckeler kunnen de nieuwe schijven eenvoudig worden geïntegreerd en ingezet in reeds draaiende datacenters voor cloud- en andere professionele toepassingen.