Advertentie
Verschillende retailers in Duitsland hebben tweedehands of gebruikte harde schijven verkocht als nieuw. Dit speelt schijnbaar al sinds eind januari, maar nu lijken nog meer modellen die blijkbaar gebruikt zijn in de handen van klanten te zijn gekomen die dachten een nieuwe schijf te hebben gekocht.
Een lezer van de Duitse website Heise.de nam contact op met Seagate nadat hij ontdekte dat zijn schijf niet nieuw was. Kort daarna meldden nog vijftig andere gebruikers zich met dezelfde inconsistenties.
Het ging om Seagate Exos-serie schijven, met over het algemeen 16 terabyte aan opslag (modellen ST16000NM000J en ST16000NM001G). Er waren verder verdachte gevallen met de 12TB-modellen (ST12000NM0127 en ST12000NM0558) en enkele 14TB-schijven (ST14000NM001G). Ook werden meldingen gedaan van 4TB-, 10TB- en 18TB-modellen, inclusief NAS-varianten.
Deze schijven zijn gekocht via Amazon.de, JB Computer, Mindfactory, Reichelt en andere winkels. Gebruikers merkten op dat sommige schijven beschadigingen hadden en dat het uitlezen van de SMART-data liet zien dat sommige schijven al 15.000 tot 36.000 draai-uren hadden. In sommige gevallen was dit zelfs meer dan 50.000 uur.
Andere gebruikers meldden dat ze refurbished of gerecertificeerde schijven hadden ontvangen, herkenbaar aan de groene lijn rond de modelnaam. Sommige bedrijven hebben de schijven inmiddels teruggenomen, maar het is nog steeds onduidelijk hoe tweedehands schijven als nieuw verkocht konden worden.
Seagate bracht daarop de volgende verklaring naar buiten:
"Seagate heeft deze foutief geëtiketteerde harde schijven niet verkocht of gedistribueerd aan dealers. We raden aan dat dealers harde schijven uitsluitend kopen bij gecertificeerde Seagate-distributiepartners om er zeker van te zijn dat ze alleen nieuwe of door Seagate gerecertificeerde schijven verkopen. Seagate-refurbished, fabriek gecertificeerde en opnieuw verkochte harde schijven onder het Seagate Drive Circularity Program zijn te herkennen aan het witte label met een groene rand en de aanduiding 'Factory Recertified'."
"Om een vermoedelijk foutief geëtiketteerde Seagate-schijf te melden, kunt u contact opnemen met de Seagate Ethics Helpline."
Begin deze week publiceerde Heise Online opnieuw een artikel waarin werd vermeld dat nu ook Seagate IronWolf-schijven met hetzelfde probleem kampen als de Exos-modellen. Uit e-mails van gedupeerde gebruikers blijkt dat ook IronWolf en IronWolf Pro-schijven met mogelijk vervalste waarden in omloop zijn.
Het blijkt relatief eenvoudig om SMART-waarden te resetten, de schijven opnieuw te verpakken en als nieuw te verkopen. Je kunt deze fraude opspeuren met SMART-monitoringtools, zoals smartmontools of andere gespecialiseerde software. Ook de productiedatum op de schijf kan een indicatie geven.
Sommige van deze vermeend nieuwe schijven zien er op het eerste gezicht authentiek uit:
- Productiedatum lijkt recent
- SMART-waarden zien er normaal uit
- Garantie loopt tot 2029
Maar een diepere analyse via FARM-waarden laat zien dat deze schijven al duizenden draai-uren hebben gehad. De fraude wordt dus steeds verfijnder. Zie ook het artikel van Heise Online voor verdere aanwijzingen waarop je kunt letten.
Seagate Duitsland heeft laten weten op de hoogte te zijn van het probleem. Fraude met IronWolf-schijven is niet nieuw, maar maakt deel uit van bredere frauduleuze handelspraktijken. Seagate zegt verder onderzoek te doen naar deze praktijken.
Wat kun jij doen?
Heb je recent een Seagate harde schijf gekocht—zoals een Exos, IronWolf of IronWolf Pro? Dan is het misschien verstandig om te controleren of jouw schijf onverwacht veel draai-uren heeft.
Hoewel er officieel nog geen meldingen in Nederland zijn, hebben meerdere gebruikers op Nederlandse tech-websites gemeld dat ze Exos X16 16TB-schijven hebben ontvangen met gebruikssporen en hoge draai-uren bij Nederlandse retailers.
Ben je getroffen? Neem dan contact op met de verkopende partij en controleer of je in aanmerking komt voor vervanging of restitutie.