Advertentie
Het materiaal is gebaseerd op een zogeheten faseveranderingsmateriaal. Hiermee kunnen de velletjes simpel op processors worden aangebracht, maar worden ze onder invloed van hitte vloeibaar en daarmee effectiever. Dit moet de prestaties in de buurt brengen van gewone koelpasta.
Het nieuwe product genaamd ‘Phasesheet PTM’ werd al getoond tijdens Computex eerder dit jaar. Toen werd gesteld dat het materiaal de kloof tussen traditionele koelpasta en thermal pads (op basis van grafeen of koolstof) moest dichten. Hiermee moet het gemak van een thermal pad gecombineerd worden met de prestaties van traditionele koelpasta.
Dit is mogelijk omdat het velletje is gemaakt van een in het Engels zogeheten ‘Phase Change Material’ of PCM. Hiernaar wordt gerefereerd met de naam Phasesheet PTM. Dit soort materialen veranderen van eigenschappen afhankelijk van de temperatuur. Dit doen alle materialen op bepaalde temperaturen, maar PCM’s zijn uniek in dat ze dit doen op specifieke gewenste temperaturen. In dit geval betekent het dat het velletje vast is op kamertemperatuur en dat blijft tot ongeveer 45 graden Celsius. Daarmee smelt het ook niet wanneer gebruikers het velletje vasthouden.
Boven de 45 graden Celsius wordt het materiaal echter vloeibaar en heeft het een lage viscositeit waardoor het zogeheten ‘pump-out-effect’ moet worden voorkomen. Bij traditionele koelpasta’s kan dit een probleem zijn waardoor op den duur de koelprestaties slechter worden. Wanneer het materiaal vloeibaar is, is het beter in staat de minuscule leemtes tussen de processor en het koellichaam op te vullen. Hiermee wordt de warmteoverdracht beter.
Een laatste paar voordelen zijn de levensduur van de pads, herbruikbaarheid, en het elektrisch isolerend zijn van het materiaal. Doordat het pump-out-effect voorkomen wordt, hervormt het velletje zich wanneer de processor afkoelt. Dit zorgt voor een lange levensduur, maar maakt het dus ook mogelijk om het velletje naar een andere processor te verplaatsen wanneer dit nodig is. Dat het materiaal geen elektriciteit doorlaat is niet heel bijzonder voor desktop-processors, maar in laptops of bij gpu’s is dit soms een belangrijk voordeel. Het materiaal is beschikbaar via de website van Thermal Grizzly voor 9,90 euro per stuk.