Advertentie
Terwijl de adoptie van Wi-FI 7 nog volop bezig is wordt er alweer naarstig gewerkt aan de volgende versie van de standaard.
Waar nieuwe Wi-Fi-standaarden traditioneel draaien om hogere datasnelheden, kiest Wi-Fi 8 een andere weg.De volgende generatie, gebaseerd op de IEEE 802.11bn Ultra High Reliability (UHR)-specificatie, zet in op verbeterde betrouwbaarheid en een betere gebruikerservaring, in plaats van hogere snelheden dan de 23 Gbps die Wi-Fi 7 al biedt.
Nieuwe Wi-Fi-generaties, zoals gedefinieerd door de IEEE 802.11-standaarden, richten zich doorgaans op het verhogen van datasnelheden via bredere kanalen, meer frequentiebanden en geavanceerdere modulatietechnieken. Hoewel Wi-Fi 7 theoretisch een PHY-snelheid van 23 Gbps aankan, liggen de werkelijke snelheden in de praktijk vaak lager. Bovendien laten de betrouwbaarheid en stabiliteit van snelle verbindingen vaak te wensen over. Wi-Fi 8 wil daar verandering in brengen met technologieën die real-world prestaties en verbindingsstabiliteit verbeteren, aldus een MediaTek-whitepaper.
Wat brengt Wi-Fi 8?
Op hoofdlijnen lijkt Wi-Fi 8 (802.11bn) sterk op Wi-Fi 7 (802.11be): beide maken gebruik van de 2GHz-, 4GHz-, 5GHz- en 6GHz-banden, dezelfde modulatie (4096 QAM), acht ruimtelijke streams (MU-MIMO), meerdere OFDMA-kanalen en een maximale kanaalbandbreedte van 320 MHz.
Toch introduceert Wi-Fi 8 enkele nieuwe functies die de prestaties in de praktijk moeten verbeteren:
Coordinated Spatial Reuse (Co-SR): Dynamische aanpassing van signaalsterkte om efficiëntie in drukke omgevingen te verhogen.
Coordinated Beamforming (Co-BF): Betere samenwerking tussen access points om interferentie te verminderen en signalen gericht naar actieve apparaten te sturen.
Dynamic Sub-Channel Operation (DSO): Slimmere toewijzing van sub-kanalen om doorvoersnelheden te verbeteren en bottlenecks te vermijden.
Enhanced Modulation Coding Scheme (MCS): Fijnere codering voor soepelere overgangen tussen signaalkwaliteiten en verbeterde transmissiestabiliteit.
Hoe werkt het in de praktijk?
De Coordinated Spatial Reuse (Co-SR)-technologie speelt in op verschillen in signaalsterkte tussen apparaten en toegangspunten, bijvoorbeeld in een drukke kantooromgeving. Access points (AP’s) kunnen hun zendvermogen dynamisch aanpassen aan de afstand tot apparaten en andere AP’s, wat volgens MediaTek de algehele systeemefficiëntie met 15% tot 25% kan verbeteren.
Coordinated Beamforming (Co-BF) tilt bestaande beamforming naar een hoger niveau door signalen tussen meerdere access points te coördineren. Dit voorkomt onnodige interferentie en concentreert de signaalsterkte op actieve apparaten. Bij tests in mesh-netwerken in gedeelde ruimtes leverde dit een throughputverbetering van 20% tot 50% op.
Dynamic Sub-Channel Operation (DSO) laat netwerken sub-kanalen toewijzen op basis van de vereisten en capaciteiten van apparaten. Voor geavanceerde apparaten kan dit de doorvoersnelheid met wel 80% verhogen, terwijl bottlenecks bij minder geavanceerde apparaten worden voorkomen.
De verfijning van datarates door een verbeterd Modulation Coding Scheme (MCS) zorgt voor soepelere overgangen in signaalkwaliteit. Door extra gradaties toe te voegen, zoals een 16-QAM-coderingsgraad, kunnen apparaten plotselinge dalingen in snelheid vermijden. Dit verbetert de bandbreedte met 5% tot 30%, afhankelijk van de situatie.
Wanneer kunnen we Wi-Fi 8 verwachten?
De uiteindelijke Wi-Fi 8-standaard wordt naar verwachting in 2028 afgerond. Producten die gebaseerd zijn op een conceptversie van de standaard zouden begin 2028 op de markt kunnen verschijnen, afhankelijk van goedkeuring door regelgevende instanties.
Met de focus op betrouwbaarheid en realistische prestaties lijkt Wi-Fi 8 een stap in de juiste richting voor drukke omgevingen en veeleisende gebruikers.