Nieuws

Processors

Apple voegt M4 Pro en M4 Max toe aan de M4-serie

Portret van de auteur


Apple voegt M4 Pro en M4 Max toe aan de M4-serie
0

Advertentie

De eerste M4-SoC is al een tijdje op de markt. We maakten in mei kennis met Apple's nieuwe silicium met de introductie van de iPad Pro. De chip bleek al snel sneller te zijn dan zijn voorganger, wat duidelijk werd uit benchmarktests. Deze week zagen we voor het eerst de M4 zijn nieuwe familie in de nieuwe iMac, Mac Mini en MacBook Pro. Naast de M4 zijn er nu ook de M4 Pro en de M4 Max. De M4-serie is technisch gezien een verfijning van de M3, aangezien de M4 ook op het 3nm-proces van TSMC is gebakken. Desondanks blijkt de chip in Geekbench tot bijna 25% sneller te zijn dan zijn voorganger, wat zeker een sterke prestatie is. Hoewel we eerder al over de M4 schreven, richten we ons nu op de M4 Pro en M4 Max SoC’s.

M4 Pro: opvolger met meer power

De M4 Pro is de opvolger van de M3 Pro en uitgerust met maximaal 14 cores, waarvan tien performance-cores en vier efficiency-cores. Waar zijn voorganger slechts 12 cores had, waarvan de helft efficiency-cores, heeft Apple de verhouding in de M4 Pro aangepast met tweemaal zoveel performance-cores als efficiency-cores. De chip zou volgens Apple 1,9 keer sneller zijn dan de M1 Pro en tot 2,5 keer sneller dan vergelijkbare AI-chips, zoals de Intel Core Ultra 7 258v.

De M4 Pro ondersteunt maximaal 64GB aan RAM met een geheugenbandbreedte van 273 GB/s. Daarnaast heeft hij maximaal 20 GPU-cores, wat twee keer zoveel is als de standaard M4-chip. Ook de Neural Processing Unit (NPU) heeft een upgrade gekregen, die volgens Apple drie keer sneller is dan de eerste generatie Neural Engine.


M4 Max: krachtpatser voor professionals

De M4 Max is de krachtigste SoC die beschikbaar is in de MacBook Pro. Apple beweert dat deze chip ideaal is voor professionals met hoge eisen, zoals datawetenschappers, 3D-kunstenaars en componisten. De M4 Max heeft 16 cores, waarvan twaalf performance-cores en vier efficiency-cores, en is naar verluidt 2,2 keer sneller dan de M1 Max. Bovendien heeft de M4 Max tot 40 GPU-cores, het dubbele van de M4 Pro. De chip kan maximaal 128GB aan RAM aan en biedt een geheugenbandbreedte van 546 GB/s.

Volgens Apple kunnen ontwikkelaars met de M4 Max zonder problemen grote taalmodellen draaien tot wel 200 miljard parameters. Ook de Media Engine heeft een upgrade gekregen, vooral belangrijk voor video- en fotobewerking. Met twee video-engines en twee ProRes-versnellers is deze chip ideaal voor intensieve videobewerking.

Ondersteuning voor Thunderbolt 5 en energiezuinig

Zowel de M4 Pro als de M4 Max ondersteunen de nieuwste versie van Thunderbolt 5. Terwijl het verschil tussen Thunderbolt 3 en 4 beperkt was, biedt Thunderbolt 5 overdrachtssnelheden tot 120 GB/s, waardoor het aansluiten van zeer snelle apparaten op een nieuwe Mac met deze chips probleemloos is. Ondanks hun krachtige prestaties blijven deze chips energiezuinig, met een batterijduur tot 24 uur.

Als je al een Mac hebt met een M3-processor, zijn de verschillen misschien minder groot. Maar voor wie nog een Mac heeft met een M1- of M2-chip, is de upgrade zeker de moeite waard. Uiteraard moeten we zelf nog aan de slag met de nieuwe hardware van Apple, maar als je een oudere Mac of een model met een Intel-chip hebt, is upgraden zeker het overwegen waard.