Advertentie
Nadat bij de GeForce RTX 5090 al was ontdekt dat sommige exemplaren minder ROP’s (Render Output Units) hebben dan NVIDIA in de specs vermeldt, lijkt de RTX 5070 Ti hetzelfde lot te delen.
Op papier zou deze kaart 96 ROP’smoeten hebben, maar gebruikers vinden nu modellen met slechts 88 ROP’s, een verschil van 8,4%. Dit kan merkbaar de prestaties beïnvloeden.
“NVIDIA geeft zelf aan dat 0,5% van de kaarten minder ROP’s bevat”
Volgens NVIDIA treft het probleem slechts “0,5%” van de RTX 5090/5090D en RTX 5070 Ti-kaarten, maar onafhankelijk verifiëren kunnen we niet. Het gaat bovendien om high-end GPU’s waar kopers vaak de hoofdprijs (of meer) voor betalen, waardoor het uitblijven van transparante communicatie ronduit misleidend overkomt.
Op Facebook deelde een gebruiker een GPU-Z-screenshot (via @GawroskiT) van een RTX 5070 Ti met slechts 88 ROP’s. Hierdoor loopt de pixel fillrate flink terug. Een standaard 5070 Ti met 96 ROP’s haalt bijvoorbeeld rond de 287,7 GPixel/s, terwijl de gedegradeerde versie nog maar 223,7 GPixel/s haalt – en ook bij hogere kloksnelheden blijft de pixel fillrate circa 9% lager.
Prestaties minder dan beloofd
NVIDIA stelt dat de prestatiedaling “gemiddeld zo’n 4%” is, maar afhankelijk van de game kan dat hoger of lager uitvallen. Maar zoals eerder in dit bericht geschreven lijkt dit toch wel veel hoger op te lopen.
Hoe dan ook is dit verschil niet te verantwoorden als de specs op papier anders suggereren. Het blijft zorgwekkend dat kopers niet worden geïnformeerd over deze afzwakking, zelfs niet na de kwaliteitscontrole van NVIDIA en zijn boardpartners. Ook al is het wellicht een klein percentage van de productie, het kan nog steeds om duizenden kaarten gaan waar gebruikers minder voor meer kopen.
Gebruikers die grof geld betalen voor een “volwaardige” RTX 5070 Ti, hebben recht op de specificaties die NVIDIA officieel aanprijst. Het is dan ook kwalijk dat deze GPU’s op de markt verschijnen zonder duidelijke waarschuwing – zeker omdat het hier om dure topkaarten gaat, waar elke procent prestatieverlies telt. Hopelijk maakt NVIDIA binnenkort transparanter hoe vaak dit precies voorkomt en informeert het de kopers beter.