Nieuws

Videokaarten

Asrock en Sapphire kiezen er toch voor om een 12V-2x6 stekker te verwerken in bepaalde 9070 XT modellen

Portret van de auteur


Asrock en Sapphire kiezen er toch voor om een 12V-2x6 stekker te verwerken in bepaalde 9070 XT modellen
0

Advertentie

Het gaat hierbij om de topmodellen van de twee fabrikanten. De meeste AMD Radeon RX 9070 XT varianten worden geleverd met twee of drie traditionele 8-pin aansluitingen voor de stroomvoorziening. Nvidia’s videokaarten maken wel volop gebruik van de 12V-2x6 aansluiting, maar deze worden in sommige gevallen te heet en kunnen zelfs smelten, met kapotte videokaarten tot gevolg.

Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom de fabrikanten dit pad in slaan. De nieuw aangekondigde videokaarten van AMD vragen niet zoveel stroom als de duurdere kaarten van Nvidia en in de meeste gevallen zouden slechts twee 8-pin aansluitingen volstaan. De RX 9070 XT heeft immers een ‘Total Board Power’ of tbp van 304 Watt. Het PCIe slot kan 75 Watt leveren, terwijl elke 8-pin aansluiting 150 Watt extra kan leveren. De lager geplaatste modellen die niet vanuit de fabrikant worden overclockt zullen hiermee dus genoeg aan twee 8-pins hebben. Een derde 8-pin aansluiting is vervolgens meer dan genoeg om zelfs de hardst overclockte modellen van genoeg stroom te voorzien. 


De 12V-2x6 aansluiting is bedacht om, met veel minder kabels, videokaarten van maar liefst 600 Watt aan stroom te kunnen voorzien. Dit is dus enkel een vereiste op de RTX 4090 en RTX 5090, maar ook de lager geplaatste gpu’s worden vaak voorzien van deze aansluiting. In theorie lijkt dit een mooie oplossing, maar in de praktijk blijkt dit toch tegen te vallen. Bij de RTX 4000-serie werden smeltende stekkers gemeld, maar ook nu bij de RTX 5000-serie doet dat probleem zich weer voor. Wel lijkt het probleem niet (meer) aan het ontwerp van de kabels zelf te liggen, maar is het probleem dat de stroomverdeling slecht is, met een enkele kabel die veel meer stroom moet leveren dan de rest tot gevolg. 

Ondanks de problemen met Nvidia kaarten kiezen Asrock en Sapphire er toch voor om bij hun topmodellen gebruik te maken van de 12V-2x6 stekker. Dit lijkt voornamelijk esthetische voordelen op te leveren, wat doorgaans toch al een grote drijfveer is om zo’n topmodel aan te schaffen. Bij Asrock gaat het om de Radeon RX 9070 XT Taichi OC. Deze is vanuit de fabriek van een 3100 MHz boostklok voorzien, wat 130 MHz meer is dan het referentieontwerp. Hierdoor is de tbp waarschijnlijk ook hoger dan 304 Watt, wat een derde 8-pin aansluiting normaliter wenselijk zou maken. Ondanks dat ligt het stroomverbruik beduidend lager dan bij de RTX 5090 en is de kans op een smeltende kabel daarmee een stuk lager.


Sapphire neemt echter wel enkele maatregelen tegen mogelijke problemen met de aansluiting. Het bedrijf heeft namelijk voor zijn topmodel; de Sapphire Radeon RX 9070 XT Nitro+ ook voor een 12V-2x6 aansluiting gekozen, maar heeft daar een tweetal zekeringen aan toegevoegd die moeten afgaan voordat een kabel te heet wordt en de kans heeft om de videokaart te beschadigen. Het lijkt hierbij te gaan om resetbare zekeringen of PPTC’s. Deze gaan niet kapot als ze afgaan, waarmee de kaart gewoon weer ingeschakeld kan worden wanneer deze is afgekoeld.

Daarnaast gaat Sapphire ook nog een stapje verder als het gaat om het uiterlijk van de kaart. Niet alleen gebruiken ze dus de elegantere 12V-2x6 kabelbundel, maar wordt de aansluiting daarvan ook nog eens verstopt achter de backplate van de kaart. Door dit ontwerp worden de kabels van zowel de argb als de stroomtoevoer aan de onderzijde van de kaart verborgen en zijn deze dus nauwelijks zichtbaar. 

Het is nog niet duidelijk wat de prijzen van bovenstaande kaarten zullen zijn, maar de kaarten zullen vanaf 6 maart te koop zijn. De omgerekende vanafprijs inclusief btw van de RX 9070 en RX 9070 XT zijn ongeveer 640 en 700 euro respectievelijk. Maar deze modellen zullen waarschijnlijk nog een stuk duurder zijn. Op 5 maart zouden de eerste reviews beschikbaar moeten komen, waarmee het duidelijk wordt of de videokaarten die prijs ook waard zijn.