Nieuws

Werkgeheugen

JEDEC is bezig met vastleggen specificaties LPCAMM voor LPDDR6 en doorontwikkeling DDR5

Portret van de auteur


JEDEC is bezig met vastleggen specificaties LPCAMM voor LPDDR6 en doorontwikkeling DDR5
0

Advertentie

De geheugen markt maakt de laatste jaren flinke sprongen en daardoor komen er steeds meer verschillende standaarden en nieuwe generaties die elkaar snel opvolgen. Inmiddels ligt LPDDR6 alweer in het verschiet en hiervoor wil JEDEC de LPCAMM standaard uitbreiden zodat deze standaarden met elkaar overweg kunnen. 

CAMM-modules zijn een redelijk nieuwe ontwikkeling die SODIMM moet opvolgen als het gaat om vervangbare geheugenmodules voor laptops. Deze door Dell ontwikkelde technologie maakt het mogelijk om RAM dichter bij de processor te plaatsen en bovendien zijn de sticks kleiner. Dat betekent dat ze ook zuiniger en sneller kunnen zijn en toch in dunne laptops ingezet kunnen worden. JEDEC adopteerde de technologie en dit werd de CAMM2-standaard. Voor LPDDR5 werd LPCAMM2 in het leven geroepen, wat voornamelijk nog minder stroom verbruik met zich meebracht. Voor LPDDR6 moet er echten het een en ander veranderd worden aan de LPCAMM2 standaard en daar is JEDEC dus nu volop mee bezig. 


JEDEC wil zoals te verwachten de doorvoersnelheid verhogen, waarvoor extra rijen aan connectiepunten nodig zijn. Daarnaast moet er het een en ander aan de organisatie van de chips veranderd worden. Dit betekent dat de geheugenbus van elke chip en daarmee de hele module anderhalf keer groter moet worden. Daarnaast wordt de VDDQ Rail gestandaardiseerd en mogelijk ondersteunt de nieuwe generatie enkel nog Type 4 PCB’s. Dit alles moet de nieuwe generatie robuuster maken en ongeveer anderhalf keer hogere prestaties geven; van een maximale snelheid van 9,2 GT/s naar 14,4 GT/s. Ook wil de organisatie de noodzaak voor schroeven verwijderen.


Naast een update van de LPCAMM2-modules moet er ook een nieuwe DIMM-variant gestandaardiseerd worden. Deze zogeheten MRDIMMs (Multiplexed Rank DIMMs) zijn bedoeld voor servers en maken gebruik van DDR5 geheugen. Micron maakt deze op dit moment voor Intel’s Xeon 6 platform, maar de technologie is nog niet door JEDEC van een geratificeerd. Dit is niet direct een probleem, maar de standaardisatie maakt de technologie breder inzetbaar.

Over het algemeen lijken MRDIMMs heel veel op gewone DDR5 DIMMs en de enige grote verandering is dat ze multiplexing ondersteunen. Multiplexing maakt het mogelijk om verschillende signalen over een enkel kanaal te sturen. Daarnaast zijn er kleine upgrades in maximale capaciteit, wordt RCD/DB logic toegepast om prestaties te verbeteren, en moet de latency en stroomverbruik iets lager liggen. Met de MRDIMM-standaard moet de maximale bandbreedte van 12,8 Gbps bereikt worden, wat het dubbele is van standaard DIMMs. Daarnaast moeten er ook hogere varianten van de MRDIMM’s komen die het mogelijk maken nog hogere capaciteiten te bereiken tegen een redelijke prijs. In een normaal DIMM-formaat is het lastig om meer capaciteit toe te voegen, ofwel moet er gekozen worden voor duurdere DRAM-chips met meer capaciteit, of moet de PCB zo aangepast worden dat deze meer DRAM-chips toelaat op het beschikbare oppervlak. Simpelweg meer oppervlakte voor deze chips hebben lost beide problemen op ten koste van de standaard form factor.