Nieuws

Besturingssystemen

Mogelijk meer advertenties in Windows 11 die zich voordoen als ‘aanbevolen’ apps

Portret van de auteur


Mogelijk meer advertenties in Windows 11 die zich voordoen als ‘aanbevolen’ apps
1

Advertentie

Al enige tijd worden er apps aanbevolen in Windows 10. Dit zijn over het algemeen simpelweg advertenties waarvoor Microsoft betaald is en hebben weinig te maken met of ze zinvol zijn voor de gebruiker. Nu lijkt het erop dat het bedrijf ook aan Windows 11 gebruikers op deze manier wat extra wil gaan verdienen. X-gebruiker PhantomOfEarth, die wel vaker informatie over vroege versies van en veranderingen aan Windows 11 naar buiten brengt,toont nu dat er mogelijk ‘aanbevolen’ apps in het start menu te zien zijn

Het gaat hier om een preview-versie van Windows 11 waarin nu een extra subkopje in het startmenu is verschenen. Dit kopje, met de naam ‘Recommended’, laat vaak gebruikte apps zien, maar ook gepromote apps. Die laatste apps zijn dus simpelweg advertenties. Een opvallende observatie van de screenshots is dat de gepromote app een alternatieve browser betreft. Voorheen promootte Microsoft voornamelijk zijn eigen services en apps, daar zou nu wel verandering in kunnen komen tot op zekere hoogte.


Het is wel mogelijk om deze ‘functionaliteit’ uit te zetten in het instellingenmenu. Deze nieuwe schakelaar moet te vinden zijn in de instellingen-app, onder Personalisatie, onder het Start-kopje. Hier kan de schakelaar bij ‘Show recommendations for tips, app promotions, and more’ omgehaald worden zodat deze niet langer verschijnen.