Nieuws

Besturingssystemen

Microsoft trekt Copilot toch los van Windows 11

Portret van de auteur


Microsoft trekt Copilot toch los van Windows 11
0

Advertentie

In een toch wat verrassende move gaat Microsoft Copilot toch weer loskoppelen van het systeem. Microsoft toonde namelijk niet zo heel lang geleden alle integraties van hun eigen AI-systeem in Windows. Nu blijkt de integratie in het systeem toch te veel problemen te veroorzaken met gegevensbescherming, dus heeft Microsoft gekozen om het als aparte app uit te brengen, die via de Microsoft Store te installeren valt in Windows 11 en Windows 10. Als gevolg daarvan werkt de toetsenbordsnelkoppeling, win-key + c, ook niet meer. Echter, hoe dit gaat werken bij de Copilot+ pc’s is nog maar de vraag, aangezien die een aparte versie van Windows 11 24H2 draaien. Of Copilot daar ook is losgekoppeld, dat weten we niet. Je kan hier meer over teruglezen in een Windows Insider Blog post. 

Toch heeft het niet alleen nadelen; naast dat het beter is voor de veiligheid van het systeem, is Copilot nu ook losgeketend van de zijbalk waar hij in eerste instantie zat. Het is nu een normale app, dus je kan het venster plaatsen waar je wilt, iets waar Microsoft veel feedback over ontvangen had dat gebruikers dit graag willen. Daarnaast geeft het Microsoft ook de mogelijkheid om Copilot zelfstandig te updaten zonder dat het hele systeem mee hoeft. Het loskoppelen van Copilot is nu beschikbaar in Insider Build 22635.3785, dus voordat het gepusht wordt in een normale update zal het nog wel duren.

Onze collega’s bij PCgameshardware hadden even een klein onderzoekje gedaan onder hun lezers om te zien of mensen nu werkelijk zitten te wachten op AI-functionaliteit in hun systeem. Van de 475 deelnemers had een kleine 70% geen interesse in de integratie van AI-functies in het besturingssysteem. Die zullen dus eerder blij zijn dat Copilot losgetrokken wordt van het besturingssysteem. Ik denk dat zolang er nog geen killer-feature is die Copilot naar het systeem brengt, er weinig mensen zullen zijn die zitten te springen op AI-functionaliteit in hun besturingssysteem.