Advertentie
Er is een Windows-update in omloop die vooral gebruikers van Windows-Linux dual-boot systemen nadelig treffen. Veel Linux-systemen ondervinden problemen na de laatste Windows-update en starten niet meer correct op. Online staan er al dagen veel klachten over dit onderwerp. De wijdverbreide bootloader Grub2 wordt getroffen.
Een Windows-update die sinds 13 augustus wordt verspreid, is blijkbaar verantwoordelijk voor het probleem. Met de update onderneemt Microsoft actie tegen een beveiligingsprobleem dat is geregistreerd als CVE-2022-2601. Dit is een bufferoverloopkwetsbaarheid waarmee aanvallers Secure Boot kunnen omzeilen. Met de update introduceert Microsoft wat het Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) noemt om Windows-gebruikers te beschermen tegen bootloaders "die de Windows-beveiliging in gevaar kunnen brengen". actief.
Eigenlijk is de update helemaal niet bedoeld voor dual-boot-systemen. Het is momenteel onduidelijk waarom het op talloze dual-boot-gebruikers werd geïnstalleerd. Bovendien verzekerde Microsoft dat alleen “oudere Linux-distributies” niet meer konden worden opgestart. Dit is echter in tegenspraak met het feit dat veel nieuwere Linux-distributies ook door het probleem worden getroffen.
Betrokken gebruikers ontvangen een foutmelding met de volgende tekst: "Het verifiëren van shim-SBAT-gegevens is mislukt: schending van het beveiligingsbeleid. Er is iets ernstig misgegaan: SBAT-zelfcontrole is mislukt: schending van het beveiligingsbeleid".
Een paar seconden later zou de pc zichzelf weer moeten uitschakelen. Tot nu toe heeft Microsoft niet publiekelijk gereageerd op het probleem. Het is ook nog onduidelijk of het bedrijf de situatie met een verdere update zal corrigeren. Voorlopig hebben gebruikers alleen de mogelijkheid om Secure Boot handmatig uit te schakelen in het BIOS. Als je de functie wilt blijven gebruiken, kan het SBAT-beleid vervolgens via het betreffende Linux-systeem worden verwijderd. Daarna zou Linux ook opnieuw moeten kunnen opstarten met Secure Boot actief.