Nieuws

Browsers en internet

Microsoft wil toegang ontzeggen tot Edge-instellingen voor gebruikers die Windows niet hebben geactiveerd

Portret van de auteur


Microsoft wil toegang ontzeggen tot Edge-instellingen voor gebruikers die Windows niet hebben geactiveerd
5

Advertentie

Het gaat dan om gebruikers met een nog niet geactiveerde Windows 11 of 10 versie. Als Microsoft begint met het blokkeren van bepaalde instellingen is dat hoogstwaarschijnlijk een pas een eerste stap in een poging om de hoeveelheid niet geactiveerde installaties van de besturingssystemen te verminderen. 

Een vroege ‘Canary’-build van Edge, bedoeld om nieuwe functies te testen, heeft voor enkele gebruikers de toegang tot instellingen in de browser ontzegd. Deze nieuwe maatregel moet het gebruik van Windows 10 en 11 zonder het activeren via een licentiesleutel ontmoedigen. De Microsoft Edge browser moet wel gewoon blijven werken, maar personalisatie lijkt grotendeels onmogelijk te worden gemaakt.


Maatregelen omtrent het niet activeren van Windows zijn niet nieuw en oudere versies van Windows waren simpelweg niet te installeren zonder een licentiesleutel in te voeren. Het moet wel gewoon mogelijk blijven Windows 10 of 11 te installeren zonder dat een licentie vereist is. Hier kleven ook voor deze aanpassing aan Edge al wat nadelen aan. Zo is het waarschijnlijker dat je beveiligingsupdates mist.

Overigens kunnen gebruikers wel simpelweg een andere browser downloaden en gebruiken. Deze zullen wel gewoon naar voorkeur in te stellen zijn. Microsoft denkt waarschijnlijk dat gebruikers toch de Edge browser zullen blijven gebruiken omdat de browser voorop loopt met de integratie van AI-functionaliteit. Dit heeft Microsoft Edge waarschijnlijk veel nieuwe gebruikers opgeleverd en als die gebruik maken van de functies die beschikbaar zijn door de AI-integratie, dan zitten ze behoorlijk vast aan de Edge-browser. Hierdoor kan Microsoft zich iets agressiever opstellen richting gebruikers zonder licentie, zonder dat ze te veel marktaandeel verliezen.