Review

Smartphones

Samsung Galaxy Z Flip6 Review. De snelste fliptelefoon van dit moment.

Portret van de auteur


Advertentie

Onlangs heeft Samsung zijn Galaxy Flip6 en Fold6 gepresenteerd. Het is dus hoog tijd voor reviews van deze toestellen. In dit artikel trappen we af met de Flip6. Deze compacte vouwbare smartphone is de derde flipper die we in korte tijd op TechnologyInsider aan je voorstellen. Eerder gaven we aandacht aan deRazr 50 Ultra (review) en Razr 50 (review) van Motorola. Die twee zijn goedkoper dan het nieuwe vouwbare toestel van Samsung. De Flip6 is verkrijgbaar vanaf 1.199 euro; de Ultra van Motorola is 100 euro goedkoper, en voor de Razr 50 betaal je 849 euro. Die laatste moet vooral concurreren met oudere modellen uit de stal van Samsung.

De Flip6 is duidelijk een high-end toestel. Hij moet volgens Samsung een enorme verbetering zijn ten opzichte van zijn voorganger. Zoals het high-end toestellen uit het Android-segment betaamt, is ook dit toetel uitgerust met een Snapdragon 8 Gen 3. Dat is een snelle chip die ook op het vlak van gaming de prestaties van de  soc’s van Apple weet te benaderen.


Een fliptelefoon zoals de Flip6 heeft veel voordelen. Op de eerste plaats kun je hem compact opvouwen, waardoor hij makkelijker in je broekzak kan worden gestoken. Qua formaat voelt het toestel een beetje aan als een brede variant van een Secrid-pasjesportemonnee. Daarnaast heeft een fliptelefoon twee schermen: een aan de ‘buitenkant’ en een aan de binnenzijde. Dat laatste scherm lijkt het meest op het scherm van een gewone niet-vouwbare smartphone, alleen vind je in het midden een vouw. Dat merk je als je scrolt over het scherm met je vinger, en je ziet het ook, vooral als een zwart scherm wordt getoond. In hoeverre je dat hinderlijk vindt, moet je natuurlijk zelf bepalen. In het geval van de Flip6 is het uitgevouwen scherm 6,7 inch groot. Daarmee is het net iets kleiner dan het scherm van de Razr 50 Ultra, dat 6,9 inch meet. Beide schermen tellen evenveel pixels: 2.640 x 1.080. Het scherm van de Flip6 haalt onder gewone omstandigheden een helderheid van 700 nits. Dat is geen al te hoge waarde voor een duur toestel, maar hiermee is het ook in de buitenlucht bij mooi weer nog enigszins bruikbaar. Het tweede scherm vind je aan de buitenkant. Het is bij dit toestel van Samsung veel kleiner dan het ‘buitenscherm’ van Motorola. Bij de Samsung is het 3,6 inch groot, bij de Motorola meet het 4 inch. Het ‘buitenscherm’ van de Razr 50 Ultra telt 1.272 x 1.080 pixels en biedt daarmee veel meer detail dan het scherm van de Flip6, dat het moet doen met 720 x 748 pixels. Het tweede scherm is wat ons betreft een van de belangrijke pluspunten van een fliptelefoon. Je kunt makkelijker meekijken bij het maken van een video, en het schermpje gebruiken voor notificaties of als wekker. Ook heeft de telefoon als het ware een ingebouwde standaard waarmee je hem op een tafel kunt gebruiken om bijvoorbeeld een presentatie of college te registreren. Dat is echt een meerwaarde. Doordat het toestel scharniert, kun je de hoek waarmee je opneemt makkelijk bepalen.

De Flip6 ligt lekker in de hand en weegt slechts 187 gram. Dat is erg licht voor een moderne telefoon. Het lage gewicht en kleine formaat maakt hem bij uitstek geschikt voor mensen met kleinere handen. 

Samsung levert de Flip6 zonder accessoires; in de doos vind je alleen een kabeltje en handleidingen. Bij de fliptoestellen van Motorola krijg je er een draagtasje bij.