Review

Headphones

Sonos Ace Review: Hoe geslaagd is deze hoofdtelefoon en thuisbioscoop in één?

Portret van de auteur


Advertentie

Sonos is een merk waar veel mensen een mening over hebben. Hoewel er veel is te zeggen over de geluidsweergave van Sonos-producten, valt niet te ontkennen dat het merk multiroomaudio populair heeft gemaakt. De merknaam is bijna een synoniem voor die productgroep geworden, zoals Jeep dat is voor terreinwagens. 

De Ace is de eerste hoofdtelefoon van Sonos en wordt voor 449 euro verkocht. Dat het de eerste is, lijkt een beetje gek. Het bedrijf is al vele jaren actief in de audiomarkt en verkoopt onder andere portable bluetoothspeakers die ook kunnen worden opgenomen in het eigen wifi-audiosysteem van Sonos. Toch is het misschien minder vreemd dan het lijkt, dat de fabrikant nu pas met een hoofdtelefoon op de markt komt. Van een hoofdtelefoon van Sonos verwacht je natuurlijk wat. Op de eerste plaats moet het product onderweg goed werken, maar eenmaal thuis zou het een optimaal onderdeel moeten zijn van het Sonos-systeem.

Als techneut begrijp je waarschijnlijk wel tegen welke uitdaging het merk aanliep. Behalve dat de audiokwaliteit goed moet zijn, moet een ‘Sonos-hoofdtelefoon’ onderdeel van het thuissysteem kunnen zijn. Een thuissysteem waar dit merk zich niet alleen met muziekweergave, maar ook met het weergeven van audio bij films, series en tv-programma’s bezighoudt. 

Tv-geluid is echter van een heel andere orde dan geluid in de audiowereld. Bij muziek is een goede stereoweergave nog steeds het meest relevante aspect, terwijl het bij films en series steeds meer gaat om een indrukwekkende multidimensionale weergave waarbij technologieën zoals Dolby Atmos een rol spelen.

Als we de marketing van Sonos goed begrijpen, wil het bedrijf met de Ace beide werelden naadloos met elkaar verbinden. Het moet dus een apparaat zijn waarmee je enerzijds kunt genieten van de actie in een film zonder anderen in de woonkamer te storen, maar anderzijds ook thuis en onderweg naar muziek kunt luisteren. Daar bovenop komt nog het feit dat de hoofdtelefoon rust moet bieden, omdat hij ruisonderdrukking aan boord heeft. Dat betekent dat je minder last hebt van toetsenborden en het gekakel van collega’s op het werk, of het lawaai van de motor van een vliegtuig of trein. 

Bronnen en meer links REACTIES (3)