Review

Notebooks

Apple MacBook Air (2024) M3 Review: Muisstil en licht

Portret van de auteur


Advertentie

De producten van Apple maken over het algemeen de tongen los. Je bent fan van het merk of je bent het niet. Daartussen lijkt weinig ruimte te zitten. De nieuwe MacBook Air met M3-processor is een van de nieuwste producten ervan. We staan in dit artikel stil bij Apples nieuwste laptop en kijken wat dit model biedt.

Het design van de nieuwe MacBook Air is vertrouwd. Al van ver zie je dat dit een product van het bedrijf uit Cupertino is: een luxe aluminium unibody-behuizing, een glanzend, 13 of 15 inch groot scherm, en weinig poorten. Met betrekking tot dat laatste blijft het bij één oplaadpoort en twee keer USB-C. Dat kan even wennen zijn, want bij veel apparaten heb je hierdoor een adapter nodig om ze aan te sluiten. De C-aansluitingen bieden Thunderbolt 3 en USB 4, beide met een snelheid tot 40 Gbit/s. Ook zijn ze geschikt voor DisplayPort.

 

Hoewel de MacBook Air een MagSafe-aansluiting heeft voor de meegeleverde oplaadkabel, kun je hem ook via USB-C laden. Dat is handig als je even een oplader van een pc-gebruiker wil lenen, of een extra oplader wil aanschaffen. De meegeleverde lader heeft twee C-poorten. Dat komt van pas als je gelijktijdig je smartphone wil opladen.

De ster van de show is de nieuwe M3-chip in deze laptop. Die wordt in dit geval passief gekoeld. Tijdens onze test liepen we niet tegen problemen aan, maar als je de laptop continu opzweept, kun je wel verwachten dat hij gaat terugschakelen omdat de chip te warm wordt. Wij hebben de 13-inchversie getest, maar er is ook een 15-inchvariant. Die laatste is groter en kan dus wat beter zijn warmte kwijt als je hem digitaal laat zweten. De passieve koeling heeft ook een voordeel: de MacBook Air is muisstil.

De M3 wordt geleverd in drie smaken: de M3, M3 Pro en M3 Max. De MacBook Air wordt geleverd met de eerste variant. Deze heeft acht cores: vier snelle en vier zuinige. De chip wordt met acht of tien gpu-cores en 8 tot 24 GB werkgeheugen geleverd. De Pro en Max hebben meer processor- en gpu-cores, en het geheugen ervan kan oplopen tot 128 GB.

De nieuwe M3-chip heeft betere caching en ondersteunt raytracing. Helaas is het aanbod van spellen voor MacOS in de App Store en op Steam vooralsnog beperkt. Om toch de proef op de som te nemen, hebben we Total War Pharaoh aangeschaft. Op ons testmodel met tien cpu-cores halen we in benchmarks van deze game iets meer dan 29 fps bij 1920x1200. Dat is niet indrukwekkend, en vergelijkbaar met wat je van een ingebouwde gpu van een moderne AMD- of Intel-processor zou mogen verwachten. 

Bronnen en meer links REACTIES (2)