Review

Notebooks

Asus Vivobook S15 CoPilot+ Review. De handigste Snapdragon-laptop van dit moment.

Portret van de auteur


Advertentie

Qualcomm is met een opmars in de pc-markt bezig. De Asus Vivobook S15 in deze review is een prima voorbeeld van een nieuwe laptop met een Qualcomm-soc. Hij kost 1.299 euro; voor dat geld krijg je een dunne en slanke CoPilot+-pc. In deze review lees je alles over de voor- en nadelen van deze computer.

Het aantal Windows 11 CoPilot+-pc’s op de markt neemt in rap tempo toe. Veel fabrikanten springen op de Snapdragon-boot van Qualcomm, om mee te doen met het Microsoft-geweld en een tegenstrever te hebben voor het duopolie van Intel en AMD. Het is dus niet zo gek dat bijna ieder pc-merk wel een product met een Snapdragon-soc op de markt zet, en dat het aanbod toeneemt.


Voor jou als koper is dit uiteindelijk ook goed: meer concurrentie betekent meer keuze en meer keuze betekent vaak betere prijzen en meer innovatie. Zoals je ook in de review van de HP Omnibook hebt kunnen lezen, is met Windows 11 onder Arm gemakkelijk te werken als je het Microsoft-OS al gewend bent, maar loop je zo nu en dan wel tegen het feit aan dat nog lang niet alle programmatuur met de Arm-architectuur overweg kan. Het is onmogelijk om een complete lijst samen te stellen, omdat de hoeveelheid software voor Windows ondenkbaar groot is: oude software, nieuwe software, games, noem het maar op. Wel kun je zeggen dat mensen die vooral met de Microsoft / Office 365-omgeving werken, prima uit de voeten kunnen met Windows 11 Arm op een CoPilot+-pc. Problemen met nieuwe software zullen de komende tijd voor een deel worden gladgestreken, maar bij oude software die niet goed werkt, kun je je afvragen of dat ooit wordt opgelost. Als die software cruciaal voor je is, is dit geen spekkie voor jouw bekkie of moet je een omweg bedenken.

De Vivobook S van Asus steekt net even anders in elkaar dan veel andere modellen in dit segment. Dat komt vooral doordat er een bekend chassis voor is gebruikt; de Vivobook S is ook verkrijgbaar met andere chips aan boord. Daarnaast is dit een relatief fors apparaat, dankzij zijn 15 inch grote scherm. De meeste andere laptops met Snapdragon-techniek aan boord hebben een kleiner formaat.

Asus is een van de merken die inzetten op oledtechniek, en dat doet het ook bij deze laptop. Het heeft een glanzend 120Hz-paneel met maar liefst 2.880x1.620 pixels ingebouwd. Dat is natuurlijk prettig om naar te kijken en het scherm brengt veel detail in beeld. Omdat het scherm goed is gekalibreerd is, kun je het prima gebruiken voor het bewerken van foto’s. Dat kan bijvoorbeeld met Adobe Photoshop, dat inmiddels beschikbaar is voor deze architectuur. Het populaire Lightroom Classic is dat (nog) niet.