Review

Notebooks

Dell XPS 13 Review. Kleine compacte laptop met een snelle Snapdragon en slimme keuzemogelijkheden.

Portret van de auteur


Advertentie

De XPS-serie is bij Dell het neusje van de zalm. In deze review kun je onze bevindingen lezen van de nieuwe 2024-versie waarbij de fabrikant uitpakt met de allernieuwste techniek, zoals een dubbel oledscherm en een Snapdragon-chip. Deze combinatie maakt de nieuwe XPS in potentie een van de meest geavanceerde laptops van dit moment. 

Wanneer je hem voor je ziet, is direct duidelijk dat deze 13-inchlaptop een bijzonder apparaat is. Het vlakke toetsenbord, het onzichtbare touchpad en de oplichtende functietoetsen laten zien dat Dell geen standaard product op de markt heeft willen zetten, maar echt iets afwijkends.
De XPS is niet het enige model met een Snapdragon X Elite aan boord. Voor wie wat minder wil opvallen, is er ook de Latitude 7455 met een meer ‘dertien-in-een-dozijn’-uiterlijk. Dat heeft bovendien een scherm van 14 inch, wat hem wat groter maakt. Compact is de XPS dankzij het 13,4 inch grote scherm natuurlijk wel. 

Dell biedt je de keuze tussen een standaard ips-scherm met 1.920x1.200 pixels tegen een wat aantrekkelijkere prijs, of een luxere variant met 2.560x1.600 pixels. De topversie heeft een tandem-oledscherm met 2.880x1.800-pixels. Ons exemplaar was helaas niet uitgerust met een van de optionele schermen, maar met een scherm dat ‘gewoon’ 1.920x1.200 pixels telt. Om eerlijk te zijn: dat is prima voor dit formaat en je bespaart er ook nog best wat geld mee. Goedkoop is de XPS 13 overigens zeker niet. Voor de versie met het schermtype van ons testexemplaar, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte betaal je 1.400 euro. Dat is niet mals. De versie met een oledscherm is wat lichter dan de varianten met een ips-paneel. De oledmodellen wegen 1,17 kg, de andere 1,19 kg. In beide gevallen gaat het echter om een laptop uit de lichtgewicht categorie. De luxere schermen zijn aanraakgevoelig.

De XPS 13 is verkrijgbaar in een witte en zwarte variant. Een heel groot voordeel van deze laptop is dat je niet alleen het scherm kunt selecteren dat bij je past, maar ook de hoeveelheid geheugen en opslagruimte. Het werkgeheugen bij laptops met een Qualcomm Snapdragon X Elite aan boord kun je echter niet opwaarderen. Dat laatste kan in de toekomst een probleem vormen. De soc in dit type laptops is niet alleen vlot in gebruik, maar ook uitgerust met een npu waardoor de laptop volgens de eisen van Microsoft een CoPilot+-computer is. Veel laptops met een Snapdragon X Elite zijn voorzien van 16 GB werkgeheugen. De vraag is of dat nog toereikend zal zijn als de AI-mogelijkheden daadwerkelijk tot wasdom komen. Bij de XPS 13 heb je op dit vlak dus wat te kiezen, met het oog op de toekomst. Je kunt de laptop laten voorzien van 16, 32 of 64 GB werkgeheugen. Het prijsverschil tussen 16 en 32 GB is beperkt, 64 GB kost wat meer.

De Snapdragon X Elite X1E80100 in de XPS  heeft twaalf cores en werkt op maximaal 3,4 GHz. Deze variant heeft de mogelijkheid om twee cores op 4 GHz te laten boosten. De X1E78100 die in veel andere modellen wordt toegepast, heeft die boostmogelijkheid niet. In de chip is een Adreno-gpu verwerkt, en zoals gezegd beschikt hij over een npu voor AI-taken. Die npu kan 45 Trillion Operations per Second (TOPS) halen. De soc werkt samen met DDR5-8448-werkgeheugen. De laptop heeft aan elke zijkant een USB-C-aansluiting die op 40 Gb/s werkt en een DisplayPort-signaal voor een monitor levert.

In het systeem heeft Dell een Kioxia BG6-ssd toegevoegd die is voorzien van een PCI Expres 4.0x4-interface. Helaas is deze niet eenvoudig te vervangen door een ander, groter exemplaar. Voor de verbindingen met de buitenwereld is een Qualcomm FastConnect 7800 ingebouwd, met Wi-Fi 7- en Bluetooth 5.4-functionaliteit.

Bronnen en meer links REACTIES (0)