Review

Notebooks

Samsung Galaxy Book4 met Snapdragon X Plus Review. Een onverwacht betaalbaar luxe meeneemkantoor.

Portret van de auteur


Advertentie

In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy Book4 Edge met een Snapdragon X Plus-processor. Een chic portable kantoor met uitstekende mogelijkheden.

Eh, de Galaxy Book4 Edge hebben we toch al een keer bekeken? Een beetje meewarig kijken we de vertegenwoordiger van Samsung aan. Toch laten we ons overtuigen en gaan we aan de slag met de nieuwe laptop. Hij lijkt als twee druppels water op het model dat we de vorige keer hebben bekeken: een luxe metalen behuizing en rank design, gecombineerd met een 15,6 inch groot scherm. Behalve een luxe design heeft het apparat ook een laag gewicht: het weegt slechts anderhalve kilo. Dat betekent dat je je geen breuk hoeft te sjouwen.

De chique machine heeft een veel lagere prijs dan het eerdere model. Je kunt hem voor ongeveer 900 euro aanschaffen. Dat is voor deze versie met 512GB opslag, de versie met 256 GB wordt nu voor 699 euro aangeboden. Dat is voor een laptop met een dergelijk uiterlijk niet al te veel geld. Met dit model maakt Qualcomm zijn belofte ook waar. In september onthulde het bedrijf op de IFA-beurs in Berlijn de goedkopere Snapdragon X Plus, een chip die onder de X Elite wordt gepositioneerd en voor lager geprijsde CoPilot+-laptops moet gaan zorgen. De Acer- en Asus-modellen die we met deze chip voorbij hebben zien komen, zijn nog steeds erg prijzig.

Nu is 900 euro op zich best veel geld, maar als je deze machine voor je ziet staan, schat je de prijs waarschijnlijk nog veel hoger in. De basics heeft Samsung goed voor elkaar.  De Galaxy Book4 Edge heeft voldoende aansluitingen. We tellen twee keer USB-C, een A-aansluiting én HDMI. Ook heeft het apparaat een slot voor MicroSD-kaartjes, wat van pas kan komen als de opslagruimte vol raakt. Dat is geen ondenkbaar scenario, want deze uitvoering heeft 512 GB opslagcapaciteit aan boord. Die heeft overigens niet de vorm van een ssd; Samsung heeft gekozen voor een 512 GB grote flash-chip uit de fabriek van de Japanse concurrent Kioxia.

Bij de luxere versie van de Book4 Edge krijg je een X Elite-chip, meer opslagruimte en een luxer oledscherm. Onze testversie heeft een scherm op basis van de ips-techniek. Dat is wat ons betreft niet per se een nadeel, want het is een mat scherm. Dat is toch wat prettiger dan de glanzende oledschermen waarbij je soms last kunt hebben van schittering in het spiegelende glas. Het paneel telt 1.920x1.080 pixels. Dat is voldoende voor Office-taken, en dit laptopformaat leent zich ook goed voor kantoorwerk. Het apparaat is net wat groter dan kleinere en soms lichtere modellen. Kortom, een goed formaat voor wie veel op verschillende locaties werkt waar geen groter extern scherm klaarstaat. De Book4 Edge is dus een meeneemkantoor.

We hameren een beetje op Office, want dat is de toepassing waarvoor je dit apparaat wil hebben. De Snapdragon-chip heeft een andere architectuur dan de chips van de vertrouwde Windows-merken Intel en AMD. Dat is een technisch aspect; het betekent in de praktijk dat niet alle software werkt op deze apparaten. Microsoft Office, desgewenst in combinatie met de AI-mogelijkheden van CoPilot+, werkt echter prima.