Review

Opslag

Transcend ESD410C Review. Stevige, snelle externe externe ssd die tegen een stootje kan

Portret van de auteur


Advertentie

Ben je op zoek naar een stevig opslagmedium voor je bestanden, en moet het ook nog een hoge datadoorvoersnelheid bieden? Dan is de ESD410C van Transcend misschien wat voor jou. Dit is een vlotte externe ssd die verkocht wordt met een capaciteit tot 4 TB. Wij hebben hem voor je getest en in dit artikel lees je de resultaten. De 410C kost ruwweg 100 euro per TB. Bij de kleinste variant is de prijs per TB wat hoger, bij de grootste is hij wat lager.

Voor dat geld krijg je een stevige, compacte ssd. Het rechthoekige doosje voldoet volgens Transcend aan de eisen van de IPX5-standaard en kan dus tegen een spatje water; daarnaast moet het een val van drie meter hoog kunnen overleven. De externe ssd is voorzien van een C-aansluiting en heeft een plekje waar je bijvoorbeeld een sleutelring aan zou kunnen hangen om hem makkelijk mee te nemen. 

Het aantal USB-C-varianten is vrij groot: het gaat van USB 2.0 tot 4.0 en Thunderbolt 4. Iedere aansluiting heeft zijn eigen (on)mogelijkheden. Daarmee komen we meteen bij een lastig aspect van dit product. De maximale snelheid is 20 Gbit/s, oftewel ongeveer 2 GB/s. Er zijn C-aansluitingen die dit kunnen halen. Het gekke is alleen dat dit ook voor veel Thunderbolt-controllers geldt, maar dat de fabrikanten van apparaten deze functie daarbij niet hebben ingeschakeld. Het is dus maar de vraag of deze ssd bij jouw systeem zijn maximale snelheid kan halen. Dat kunnen we helaas niet voor je voorspellen. Wij  hebben de ESD410C getest met de Asus Z790-I Gaming Wi-Fi, een moederbord dat een speciale 20 Gbit/s snelle aansluiting voor USB-C heeft. Daarmee haalden we die snelheid, zoals je op de volgende pagina kunt zien, in ieder geval wél. 

Bronnen en meer links REACTIES (0)