Review

Processors

Intel Core Ultra 200S (Arrow Lake) Review. Intel’s nieuwste desktopchip zet een flinke stap vooruit

Portret van de auteur


Advertentie

Een paar weken geleden was het tijd voor de voorbeschouwing. Nu is het tijd voor de echte cijfers. Intel introduceert vandaag officieel de Intel Core Ultra 200S-serie, de chip die het bedrijf onder de naam Arrrow Lake ontwikkelde. Een chip met een nieuwe opbouw, en gemaakt om mee te gaan in de AI-stroom waarin de pc-wereld terecht is gekomen.

Behalve een nieuwe processor betekent de introductie van Arrow Lake ook een nieuwe socket en nieuwe chipsets. Alles is dus nieuw. Dat betekent dat er ook allerlei nieuwe moederborden op de markt komen; er is sprake van een compleet nieuw platform.

Intel is bij de Ultra 200S-familie met een nieuw vel papier begonnen. Waar Alder en Raptor Lake al een grote verandering waren ten opzichte van de voorgaande modellen, is dat ook hier weer het geval.

Intel heeft namelijk na jaren afscheid genomen van de HyperThreading-technologie. Overigens benadrukt de fabrikant dat het de techniek in de ijskast heeft gezet en dat hij vroeg of laat er wel weer eens uit komt. Dat HyperThreading ontbreekt, betekent dat je even moet wennen als je de processen bekijkt die actief zijn onder Windows. Die lijst ziet er minder indrukwekkend uit dan bij de voorgaande families, waarbij je vaak een groot aantal threads tegelijk bezig zag.

Je moet het bij het huidige topmodel, de Core Ultra 9 285K, doen met 8 P-cores en 16 E-cores, die in totaal goed zijn voor 24 threads. Deze chip is voor iets meer dan 600 euro te koop. Of het hierbij blijft is onduidelijk, al gaan er geruchten dat Intel de serie nog gaat aftoppen met een 295K-variant.

We hebben de Core Ultra 9 285K voor je getest, en ook het model dat een plekje daaronder in het programma heeft gekregen: de Core Ultra 7 265K. Die Ultra 7 kost ongeveer 420 euro. Evenals het topmodel heeft hij acht P-cores, maar hij telt vier E-cores minder, waardoor het maximale aantal gelijktijdige taken op twintig ligt. Deze versie heeft een maximale boost op 5,5 GHz; het topmodel klokt 200 MHz hoger. Vanwege het grotere aantal cores heeft de 285K een 40 MB grote L2-cache. De cache van de 265K heeft 4 MB minder. Het basisverbruik van beide modellen is 125 watt, het maximale turboverbruik 250 watt.