Achtergrond

Technologie

Gebrekkige IT-security kan dankzij NIS2 tot hoge boetes gaan leiden

Portret van de auteur


Advertentie

Technologie wordt steeds meer onmisbaar. Niet alleen voor jou als privépersoon, maar voor de gehele samenleving. Zichtbaar en onzichtbaar draait de wereld meer en meer op technologie. Die technologische basis zorgt voor nieuwe mogelijkheden, kostenbesparingen en vaak meer leefbaarheid. Dat heeft de wetgever ook in de gaten, vandaar dat de EU de NIS2-richtlijn heeft opgesteld,waarmee Cybersecurity hoog op de agenda moet komen van bedrijven en organisaties.

Er zijn tal van toepassingen te noemen waarbij technologie ervoor zorgt dat we met elkaar kunnen communiceren, leven, leren en werken. Van je OV-pas tot het belletje via een mobiel netwerk of het aanschaffen van iets lekkers uit een automaat op een station. Het zijn maar een paar voorbeelden van de ontelbare toepassingen waarbij technologie voor verbindingen en mogelijkheden zorgt. 

Wie er een beetje oog voor heeft, ziet op tal van plaatsen dat technologie niet altijd goed wordt beheerd en onderhouden. Loop op een luchthaven, bij een tankstation of op een andere publieke plek en je komt ze tegen: informatieschermen met Windows-foutmeldingen. Met een spiedend oog is te zien dat veel van deze systemen nog op Windows 7 draaien. Als je dat ziet, kun je je afvragen hoe die systemen zijn verbonden. En zou het niet lonen om eens te kijken of je ze kunt laten booten door even de stekker eruit te trekken en een usb-stick in een van de soms toegankelijke poorten te steken?

En dat zijn dan nog de voor iedereen ‘zichtbare systemen’. Er zijn ook nog tal van onzichtbare systemen actief: van bewakingssystemen tot gebouwbeheersystemen, en nog talloze andere toepassingen. Op tal van plaatsen in onze samenleving worden computers, controllers en dergelijke ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van sensoren en regelaars. Ook daarvoor geldt dat de beveiliging in orde moet zijn. Hoe vaak zou een stoplicht bij een belangrijk kruispunt een beveiligingsupdate krijgen? Die systemen zijn natuurlijk lang niet altijd op Windows gebaseerd; er draait vast een of andere derivaat van Linux onder.Als je op je dagelijkse route naar je werk of opleiding eens rondkijkt, zijn er tal van plaatsen waarin technologie een belangrijke rol speelt. Op andere plekken geldt dat natuurlijk ook: op je werk, bij je studie, thuis en op vakantie. Tal van organisaties zetten het in. 

Als je kijkt naar het enorme aantal beveiligingsincidenten waarbij gegevens op straat komen te liggen, kun je je wenkbrauwen fronsen.

Daarnaast treden er vaak problemen op met diensten die niet bruikbaar zijn omdat de technologie het af laat weten of gegevens op straat komen te liggen. Voor een klein bedrijf is dat overkomelijk, maar voor een ambulancedienst, telecommaatschappij, gemeente, energieleverancier, waterleverancier, of de dienstenleverancier van een van die organisaties is het stukken vervelender. Niet alleen voor de organisatiez zelf, maar ook voor velen die ervan afhankelijk zijn. Dat maakt dat goede cyberbeveiliging een onlosmakelijk onderdeel moet zijn van het functioneren van een organisatie.

Dat het vaak mis gaat, heeft verschillende redenen, bijvoorbeeld dat mensen soms slordig omgaan met wachtwoorden of dat er beveiligingsproblemen zijn met software, los van tal van andere beveiligingsaspecten. Dat maakt dat veiligheid steeds serieuzer moet worden genomen. Niet omdat het belangrijk is om techneuten aan het werk te houden, maar vooral omdat technologie tegenwoordig in het hart van de samenleving zit. 

Bronnen en meer links REACTIES (4)