Advertentie
Intel te groot om te falen?
Dat Intel het momenteel moeilijk heeft, is onderhand duidelijk.
De regering in Washington bespreekt nu al potentiële oplossingen voor het geval de chipmaker niet herstelt
Amerikaanse beleidsmakers voeren gesprekken op de achtergrond over mogelijke manieren om Intel te ondersteunen als de financiële situatie van het bedrijf verslechtert. Volgens een rapport van Semafor overwegen ze een reddingspakket dat verder gaat dan de CHIPS Act, die het bedrijf vóór eind 2024 minstens $8,5 miljard zal toekennen.
Het is belangrijk op te merken dat deze gesprekken slechts voorzorgsmaatregelen zijn voor het geval het bedrijf in zwaar weer terechtkomt. Intel heeft namelijk een sterk vooruitzicht laten zien tijdens de derde kwartaalcijfers van 2024.
Deze gesprekken benadrukken hoe belangrijk Intel is voor Washington, vooral in de concurrentiestrijd tussen de VS en China om wereldwijde dominantie in geavanceerde technologieën. Hoewel zowel AMD als Nvidia ook Amerikaanse bedrijven zijn, is Intel de enige die zowel chips ontwerpt als produceert. “Intel is het enige Amerikaanse bedrijf dat toonaangevende chips ontwerpt en produceert en speelt een cruciale rol in een concurrerend halfgeleider-ecosysteem in de VS,” zei een woordvoerder van Intel tegen Semafor.
Als Intel zou falen, zou de VS afhankelijk worden van TSMC en Samsung voor de productie van de meest geavanceerde chips. Hoewel beide bedrijven fabrieken in de VS hebben, produceren ze daar slechts een fractie van hun totale output. Bovendien, ondanks dat deze bedrijven hun hoofdkantoren hebben in geallieerde landen, vormen Zuid-Korea en Taiwan vanwege hun nabijheid tot China toch een risico.
Een andere reden waarom het Congres en het Witte Huis niet willen dat Intel faalt, is omdat het een van de grootste exporteurs van Amerika is, met een exportomzet van meer dan $40 miljard in 2023. Daarnaast werkt Intel samen met het Secure Enclave-programma van het Pentagon om geavanceerde chips voor het leger te maken, wat essentieel is voor de economie en veiligheid van het land. Ook is het een grote werkgever; ondanks dat er meer dan 16.000 mensen worden ontslagen, heeft het bedrijf nog steeds meer dan 120.000 medewerkers in dienst.
Volgens bronnen zijn beleidsmakers terughoudend om een grote bailout zoals die van Chrysler en General Motors in 2008 te overwegen. In plaats daarvan wordt gedacht aan een door de overheid aangemoedigde fusie met andere bedrijven, mogelijk met concurrenten als AMD of Marvell. Er doen al geruchten de ronde dat Arm en Qualcomm interesse zouden hebben in het overnemen van een deel of het geheel van Intel, maar sommige experts waarschuwen dat het opsplitsen van Intel niemand ten goede zal komen.
Laten we hopen dat Intel niet in een situatie belandt waarin federale hulp noodzakelijk is om te overleven.
Gelukkig toont De 18A-chip van Intel veelbelovende resultaten, met Amazon en twee andere bedrijven die aangeven de technologie te willen gebruiken voor hun volgende generatie chips. Als alles volgens plan verloopt, zou Intel zichzelf weer moeten kunnen herpakken en concurreren.
Toch kan het geen kwaad voor de Amerikaanse overheid om een back-up plan klaar te hebben voor het geval er iets misgaat.