Nieuws

Chipproductie en foundry

TSMC en Broadcom onderzoeken deals om Intel’s foundry- en chipontwerpafdelingen te splitsen

Portret van de auteur


TSMC en Broadcom onderzoeken deals om Intel’s foundry- en chipontwerpafdelingen te splitsen
4

Advertentie

TSMC en Broadcom zouden plannen hebben om delen van Intel over te nemen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. In deze scenario’s zou Broadcom geïnteresseerd zijn in Intel’s afdelingen voor chipontwerp en marketing, terwijl TSMC kijkt naar een eventuele overname van Intel’s fabrieken (foundry-tak).

Splitsing van Intel

Volgens de info voert Broadcom verkennende gesprekken met adviseurs over een bod, maar zou het die stap alleen zetten als er een partner klaarstaat om Intel’s productiesegment over te nemen. Dit past in Broadcom’s bestaande strategie om via gerichte overnames te groeien.

Tegelijk overweegt TSMC, de grootste contractchipfabrikant ter wereld, om een consortium te vormen voor het overnemen van Intel’s productiecapaciteit. Hiermee zou TSMC zijn positie in de halfgeleidermarkt verder kunnen versterken. Vooralsnog zijn de gesprekken in een vroeg stadium en is er geen formeel bod uitgebracht.

Tegenwind voor Intel

Intel heeft moeite zijn positie in de chipfabricage te behouden, vooral door de sterke concurrentie van TSMC en het eigen falen. De vorige CEO, Pat Gelsinger, werd in december uit zijn functie gezet na diverse tegenslagen, zoals productievertragingen, verlies van marktaandeel in AI-chips en een toenemende afhankelijkheid van subsidies voor fab-uitbreidingen. De financiële malaise – met $7 miljard aan verlies in de chipproductie in 2023 en een koersdaling van 60% – maakt Intel kwetsbaar voor een mogelijke overname.


Bezwaren van de Amerikaanse overheid

Een groot struikelblok voor zo’n deal is echter de oppositie vanuit de Amerikaanse regering. De voormalige Trump-administratie ziet de overname van Intel’s Amerikaanse fabrieken door een buitenlands bedrijf niet zitten. Een functionaris van het Witte Huis liet weten dat Intel’s binnenlandse productiecapaciteit als strategisch belangrijk wordt beschouwd. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat een Taiwanese partij, zoals TSMC, groen licht krijgt voor een overname.

Die visie werpt een flinke hindernis op voor beide partijen, zeker omdat de Amerikaanse overheid actief binnenlandse halfgeleiderproductie steunt om de afhankelijkheid van buitenlandse chipmakers te verkleinen. Willen Broadcom en TSMC hun plannen doorduwen, dan zullen ze vermoedelijk aan strengere regelgeving moeten voldoen en wellicht samenwerking zoeken met binnenlandse partners.

Toekomst van Intel: specialisatie?

Een eventuele opsplitsing van Intel zou betekenen dat gespecialiseerde bedrijven zich voortaan uitsluitend richten op óf het ontwerpen óf het produceren van chips. Of de gesprekken tot een doorbraak leiden of stranden vanwege politieke en economische factoren, is voorlopig onduidelijk.